Afecțiunea care cauzează dureri lombare. Cum o tratezi?

Durerile lombare pot fi foarte puternice și pot afecta semnificativ viața persoanelor afectate.
  • Publicat:
Afecțiunea care cauzează dureri lombare. Cum o tratezi?
Afecțiunea care cauzează dureri lombare. Cum o tratezi?

Durerile lombare pot fi foarte puternice și pot afecta semnificativ viața persoanelor afectate. Deseori, se accentuează în anumite poziții, ca statul în șezut sau în poziție aplecată, sau în caz de tuse ori strănut. Responsabilă poate fi o afecțiune frecventă, pentru care există însă opțiuni de tratament.

O hernie de disc lombară apare când un disc al coloanei lombare se deteriorează și nucleul gelatinos din interiorul acestuia se rupe și iese în exterior, apăsând pe nervi. Afecțiunea este mai des întâlnită la persoanele în vârstă, pentru că îmbătrânirea duce în timp la rigidizarea discurilor. Traumatismele pot cauza, de asemenea, hernierea discurilor. Anumiți factori, ca sexul masculin, ridicarea de greutăți, obezitatea și sedentarismul, cresc riscul de apariție a bolii.

Pe lângă durerea lombară joasă, hernia de disc lombară se manifestă prin sciatică (durere a spatelui inferior care radiază spre membre, cauzată de compresia nervului sciatic), parestezii, senzație de slăbiciune musculară, limitarea flexiei trunchiului și pierderea reflexului rotulian sau ahilean.

Netratată, hernia de disc poate cauza durere lombară cronică, deficite neurologice progresive și sindromul coadă de cal, o urgență care poate cauza paralizia membrelor inferioare și incontinență fecală și urinară. Pe lângă examenul clinic, medicul neurolog utilizează pentru diagnosticare investigații imagistice, precum radiografia, examenul RMN, scanarea CT și electromiografia, explorare funcțională care evaluează transmiterea semnalelor nervoase.

În funcție de rezultate și particularitățile pacientului, medicul stabilește abordarea terapeutică adecvată. Pentru unele persoane, tratamentul medicamentos, fizioterapia, kinetoterapia, elongația (procedeu neinvaziv de decompresie vertebrală) și anumite măsuri de schimbare a stilului de viață, ca reducerea masei corporale și evitarea ridicării de greutăți, pot fi de ajuns pentru ameliorarea simptomatologiei.

Totuși, cazurile refractare la alte forme de tratament sau care ridică risc de complicații severe necesită intervenție chirurgicală. Din fericire, progresul chirurgiei a dus la apariția unor tehnici minim invazive de chirurgie și microchirurgie spinală, cu incizii mici, care permit păstrarea țesuturilor din jur, reduc riscul de complicații și scad intervalul necesar pentru recuperare.

Persoanele cu dureri lombare beneficiază la SANADOR de consultații amănunțite și investigații avansate, realizate cu echipamente de ultimă generație, așa cum sunt aparatele pentru RMN cu putere 3 T, care furnizează imagini detaliate, de mare claritate. Atunci când este necesară operația, aceasta este realizată la Spitalul Clinic SANADOR de doctori neurochirurgi foarte bine pregătiți și cu vastă experiență, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară. Pentru obținerea celor mai bune rezultate pe termen lung, medicii utilizează cea mai avansată tehnologie, cele două microscoape operatorii Zeiss Kinevo 900 din dotarea spitalului permițând realizarea cu precizie și în maximă siguranță a intervențiilor de neurochirurgie.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc
Recomandări: