Afecțiunea care poate fi confundată cu hemoroizii. Cum se tratează?

Persoanele care manifestă durere la nivelul rectului și anusului și sângerări rectale cred deseori că se confruntă cu hemoroizi.
  • Publicat:
Afecțiunea care poate fi confundată cu hemoroizii. Cum se tratează?
Afecțiunea care poate fi confundată cu hemoroizii. Cum se tratează?

Persoanele care manifestă durere la nivelul rectului și anusului și sângerări rectale cred deseori că se confruntă cu hemoroizi. Însă aceste simptome nu sunt provocate mereu de dilatarea vaselor sanguine care irigă segmentul inferior al sistemului digestiv. În unele cazuri pot indica o altă afecțiune mai severă, care necesită vizita imediată la medic.

Un prolaps rectal apare atunci când mușchii care susțin rectul slăbesc și această porțiune a tubului digestiv iese prin anus. Factorii care contribuie la apariția afecțiunii sunt vârsta înaintată, fibroza chistică, leziunile măduvei spinării sau ale nervilor spinali, tusea cronică, infecțiile cu paraziți intestinali, sarcina și nașterea, leziunile sau intervențiile chirurgicale anterioare la nivel pelvian, dar și constipația sau diareea cronică. Boala apare mai frecvent la adulți, însă și copiii pot fi afectați.

Manifestările prolapsului rectal variază în funcție de severitatea bolii. De obicei, persoanele afectate simt o senzație de umflătură la nivelul anusului, durere locală, prurit. De asemenea, observă sânge sau secreții mucoase în scaun și pot observa o masă roșie ieșită din anus în timpul defecației sau în mod spontan, care poate fi împinsă înapoi.

Medicul gastroenterolog stabilește diagnosticul de prolaps rectal în urma unei anamneze amănunțite și a unui examen fizic, în care verifică aspectele funcționale ale sfincterului anal. În cazurile în care rectul este exteriorizat la tuse sau efort de defecație, diagnosticul este mai ușor de stabilit, însă, atunci când rectul este prolabat intern, pot fi necesare investigații suplimentare, ca manometria anorectală, electromiografia anală, defecografia, clisma cu bariu, studiul tranzitului colonic și colonoscopia.

Tratamentul pentru prolapsul rectal variază în funcție de gravitate. În cazurile minore, medicul poate recomanda autoîngrijirea, care include modificarea stilului de viață și a alimentației, tratamentul constipației cu laxative și deplasarea țesutului rectal înapoi în anus. Dacă la copii tratamentul cauzei poate fi suficient pentru vindecarea prolapsului, la adulți este necesară, în cele din urmă, intervenția chirurgicală.

Există mai multe opțiuni de tratament chirurgical pentru prolaps rectal, medicul alegând-o pe cea potrivită pentru fiecare pacient în parte. Astfel, în unele cazuri, abordul se face abdominal, prin operație deschisă, laparoscopie sau chirurgie robotică, în timp ce în altele medicul operează la nivel rectal. Uneori, poate fi necesară rezecția unei porțiuni din colon sau rect. Operațiile laparoscopice și robotice au avantajul inciziilor mici, recuperării rapide și scăderii riscului de complicații.

La SANADOR, medicii gastroenterologi efectuează consultații complete pentru diagnosticarea prolapsului rectal. Când este necesar tratamentul chirurgical, medicii aleg, dacă este posibil, metode minim invazive, ca laparoscopia și chirurgia robotică. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale sunt realizate cu robot da Vinci Xi, cel mai performant model existent, care excelează la nivel de precizie și finețe a inciziei. De asemenea, datorită camerelor de înaltă performanță, medicul are acces vizual superior în câmpul operator, iar brațele robotice realizează gesturile chirurgicale în unghiuri imposibile mâinii umane. Toate intervențiile chirurgicale sunt realizate în blocul operator ultramodern al Spitalului Clinic SANADOR, iar îngrijirea pacienților este asigurată de Secția ATI de categoria I, cel mai înalt nivel de competență.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc
Recomandări: