Unele simptome nespecifice, asemănătoare unei răceli, pot fi de fapt manifestarea unei boli serioase, care trebuie să fie diagnosticată și tratată cât mai repede. Cancerul pulmonar apare mai ales la fumători, dar se poate declanșa și la nefumători, în urma unor infecții recurente ori prin expunere la anumiți factori de mediu (poluare, muncă în mediu toxic, fumat pasiv).
În fazele avansate, boala se manifestă prin simptome greu de ignorat (hemoptizie – tuse cu sânge, dispnee la efort, pierderi involuntare în greutate, răgușeală și dureri toracice și osoase), însă atunci opțiunile terapeutice sunt deja limitate. De aceea, pentru stabilirea unui diagnostic în timp util, consultul medical este foarte important, mai ales pentru persoanele cu factori de risc (care fumează sau au avut cazuri de cancer pulmonar în familie).
Odată diagnosticat, cancerul bronhopulmonar are nevoie o abordare integrată, multimodală, tratamentul fiind stabilit în cadrul Comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board), în funcție de tipul histologic al tumorii (cu celule mici – SCLC sau fără celule mici – NSCLC), stadializare și de alte afecțiuni ale pacientului. Apoi, după ce comisia ajunge la o concluzie, protocolul terapeutic ales este comunicat pacientului, căruia i se vor prezenta în detaliu avantajele și dezavantajele fiecărui tip de terapie în parte. Astfel, decizia finală în privința tratamentului îi aparține mereu bolnavului, iar acesta poate include: intervenție chirurgicală, tratament oncologic (medicamentos – chimioterapie, imunoterapie sau terapie biologică țintită, personalizată) și radioterapie stereotaxică, în ordinea și combinațiile stabilite.
Tratamentul chirurgical al cancerului pulmonar este singurul cu viză curativă în stadiile I și II și în anumite cazuri din stadiul III, pentru tumorile de tip NSCLC, care reprezintă 80-85% din totalul formelor de cancer bronhopulmonar. Intervențiile chirurgicale folosite pentru tratarea cancerului pulmonar se pot face atât clasic, deschis, prin toracotomie, cât și minim invaziv (VATS), în funcție de dimensiunea tumorii și de invazia structurilor din vecinătate. În funcție de stadiul bolii, echipa medicală specializată chirurgie toracică va realiza o rezecție apicală (pentru nodulii mici, sub 1 cm), o segmentectomie (înlătură un segment pulmonar), o lobectomie (elimină un lob pulmonar) sau o pneumonectomie (îndepărtează total plămânul afectat).
Se poate interveni chirurgical și în stadii mai avansate, de pildă în stadiul IV, dacă există o singură metastază, sau când sunt mai multe, dar tumora (care poate fi rezecată) pune în pericol viața pacientului, din cauza complicațiilor. De asemenea, la nivel pulmonar pot să apară metastazele altor tipuri de cancere (mamar, colorectal, renal), care pot beneficia de tratamente moderne, cum este ablația cu ajutorul laserului, o procedură chirurgicală care crește șansele de supraviețuire, dar și calitatea vieții.
Chimioterapia se poate administra ca monoterapie sau ca o combinație de medicamente, când curele se pot întinde pe perioade de săptămâni sau luni, cu pauze pentru refacere. Acest tratament oncologic se folosește frecvent după operație, pentru a distruge celulele maligne remanente, dar poate fi utilizat și înainte, ca tratament de elecție, în asociere cu radioterapia, pentru cancerelor bronhopulmonare cu celule mici (SCLC).
Radioterapia este indicată pentru tumorile pulmonare localizate, aflate într-un stadiu avansat, înainte sau după intervenția chirurgicală, și este asociată deseori cu chimioterapia. Radioterapia externă poate fi convențională, dar există și tehnici selective avansate: radiochirurgia stereotaxică, efectuată într-o singură ședință, și radioterapia stereotaxică, care poate include până la zece fracții, utile în tratarea tumorilor primare și a metastazelor pulmonare.
În Departamentul de Chirurgie Toracică al Spitalului Clinic SANADOR se realizează intervenții chirurgicale complexe, clasice sau minim invazive, pentru tumorile pulmonare primare, dar se tratează și metastazele, cu ajutorul unui laser chirurgical avansat, ERASER Nd:YAG (120 W), care permite prezervarea parenchimului pulmonar. În plus, la Centrul Oncologic SANADOR, pacienții cu cancer pulmonar beneficiază de managementul integrat al cancerului, care include, pe lângă chirurgie, chimioterapie, imunoterapie, terapii țintite sau radioterapie.