Afecţiuni pediatrice pentru care este bine să apelezi la o consultaţie online

Află care sunt afecţiunile pediatrice pentru care poţi solicita o consultaţie on line şi care sunt simptomele care să te aducă împreună cu copilul la medic.
  • Publicat:
Afecţiuni pediatrice pentru care este bine să apelezi la o consultaţie online

Din momentul în care a apărut noul coronavirus, un virus atât de contagios, viaţa noastră s-a schimbat. Am devenit mai precauţi şi mult mai atenţi la sănătatea noastră şi a copiilor noştri. Însă chiar dacă va înceta starea de urgenţă, specialiştii recomandă să ieşim doar dacă este absolut necesar. Acest lucru se aplică şi în cazul problemelor de sănătate ale copiilor noştri.

Este important să apelăm la un medic, să nu tratăm empiric, în funcţie de ce auzim sau ce citim pe internet. Orice modificare ce apare în starea de sănătate a celor mici este particulară şi singurul care poate recomanda un tratament este medicul pediatru sau medicii specializaţi în specialităţile pediatrice. Dar sunt afecţiuni sau situaţii în care părinţii pot primi recomandări în urma unei consultaţii online, fără să fie nevoie deplasarea cu copilul la cabinetul medical.

Afecţiuni pediatrice preexistente

Dacă un copil are o afecţiune pentru care urmează deja un tratament, stabilit în urma unui consult, pentru a ţine legătura cu medicul pediatru sau medicul cu specializare pediatrică şi a-l înştiinţa care este evoluţia afecţiunii, este indicat să apelaţi la consultaţia online.
Medicul de specialitate va constata în urma anamnezei dacă este urmat corect tratamentul si cum evolueaza afectiunea şi vă poate recomanda continuarea acestuia sau prezentarea la spital pentru reevaluare clinică.

Când apelezi on line la medicul pediatru

Dacă nu există un diagnostic preexistent, iar cel mic tuşeşte, strănută, are mucozităţi, dacă micuţul se plânge de durere la ureche, durere în gât sau la urinare, dacă îl doare capul, are probleme dermatologice, în toate aceste cazuri este indicat să faceţi o programare on line la medicul pediatru. În cazul în care simptomele iniţiale se amplifică sau sunt însoţite de febră mare, vărsături, diaree sau probleme de respiraţie, în funcţie de starea copilului, veţi decide împreună cu medicul dacă este necesar să mergeţi şi la un consult fizic la clinică sau spital. Ori, chiar la o camera de gardă.

Există şi situaţii când problema cu care se confruntă copilul este decat cea pediatrică şi este necesară o consultaţie efectuată de către un medic de pe specialităţile pediatrice (chirurgie pediatrică, neurologie pediatircă, psihologie, ortopedie etc.)

Afecţiuni endocrine evaluate on line

Dacă un copil are o statură mai mică decât ceilalţi copii de vârsta lui, cauzele pot fi endocrine: deficit de hormon de creştere, insuficienţă hipofizară, sindroame genetice. De asemenea, există cazuri în care copilul are fie pubertate precoce ori pubertate întârziată. Dacă suspectaţi că ar exista disfuncţii ovariene/testiculare sau tulburări ale metabolismului, în toate aceste situaţii, este nevoie de un consult de specialitate ce poate fi făcut on line.

Afecţiuni alergologice

Copiii care dezvoltă alergii au o predispoziţie genetică la care se adaugă factori non-genetici (de exemplu, expunerea la alergeni, alte boli cronice existente sau infecţii acute virale).

Printre alergiile de care pot suferi copiii, se numără cele alimentare (la albuş de ou, căpşuni, lapte de vacă), dermatologice (urticarie cronică, dermatită atopică, dermatită de contact, alergii la latex sau diferite alte materiale), respiratorii (rinită alergică, rinosinuzită, rinoconjunctivită, astm bronşic), alergii la înţepături de insecte sau alergii chimice (detergenţi, parfumuri).

În multe situaţii, părinţii ştiu deja că un copil are un teren alergic, este mai sensibil sau are deja un anumit tip de alergie şi atunci, pot consulta on line medicul alergolog. În cazul în care apar insuficienţa respiratorie, probleme grave de circulaţie, tahicardie şi erupţie cutanată, pentru că acestea pot fi simptome ale unui şoc anafilactic, solicitaţi de urgenţă ambulanţa sau adresati-vă direct la camera de gardă cea mai apropiata.

Afecţiuni gastrointestinale

În cazurile în care copilul se plânge de discomfort sau dureri abdominale, meterorism abdominal (balonare), flatulenţă (gaze intestinale), constipaţie ori diaree, epigastralgii (arsuri la stomac), este posibil să aibă o afecţiune gastrointestinală pentru care se poate apela la o consultaţie on line.
Dacă diareea este însoţită de diminuarea apetitului, semne de deshidratare (faţă palidă, buze uscate), vărsături şi febră, poate fi vorba despre o infecţie gastrointestinală. În astfel de situaţii, este necesară prezentarea la medic.

Consultaţiile on line, în ofertele clinicilor medicale

În concluzie, pentru a ne proteja copiii de acest virus contagios, este necesar să nu îi scoatem în aglomeraţie, decât dacă se impune acest lucu. Pentru lucruri minore sau afecţiuni pre existente, consultaţia on line este ideală.

În această perioadă, Sanador vine în sprijinul tuturor pacienţilor şi oferă posibilitatea de a solicita un consult on line la mai multe specialităţi medicale, pediatria fiind printre acestea.

Dacă însă simptomele cu care se confruntă un copil sunt îngrijorătoare sau starea copilului se alterează, este necesară prezenţa la medic. Astfel, rămâne la latitudinea noastră de părinte să apreciem situaţia copilului nostru şi să ne dăm seama dacă poate fi rezolvată printr-o consultaţie on line sau este o urgenţă. Chiar şi atunci când nu ştim cât este de grav, o programare on line ne poate ajuta să luăm decizia potrivită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult