Amețeli, mâncărimi la nivelul pielii, umflarea buzelor, tuse sau respirație șuierată. Toate aceste simptome ar putea anunța o alergie alimentară. Printre cel mai des întâlnite reacții alergice se numără cele la ouă, lapte și alune. În multe cazuri, alergiile nu sunt periculoase. Însă există și situații grave când pacienții au nevoie de intervenție rapidă a medicului.
Persoanele cu simptome de alergii trebuie să ajungă de urgență la medic dacă au tulburări grave de respirație și de vorbit, dacă resimt o presiune puternică în piept, dacă li s-au umflat fața, limba, buzele și zona gătului, dacă au respirație șuierătoare și dacă au erupții cutanate pronunțate. Cum se depistează alergiile alimentare și ce e de facut în cazul acestor afecțiuni ne-a spus în interviul video dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică în cadrul SANADOR.
„Alergii frecvente și alergii reale întâlnim cel mai des la copii. Alergenii majori sunt cei binecunoscuți și ei sunt și cei care dau formele severe. Mă refer la lapte, ou, soia, gluten, nucifere, arahide, pește, fructe de mare. În general, copiii devoltă alergii la aceste alimente. Dar orice alergen poate să inducă o alergie severă.
Adulții dezvoltă și ei alergii, mai puțin la lapte și ou, pentru că de regulă, o dată ce ai ajuns să le tolerezi, rareori, mai faci reacție alergică. Pot dezvolta la pește, la fructe de mare, dar potențial, orice alergen poate să inducă reacție alergică severă. Severitatea nu este despre alergen, ci este despre pacient, despre nivelul lui de sensibilizare, despre alte alergii asociate, diagnosticate sau nu. Depinde și de factorii de mediu, tipul de alimentație, de medicația pe care o are. Acestea dau nivelul de severitate a bolii” ne-a declarat dr. Adriana Cămuescu.
Mai multe detalii despre alergiile alimentare, diagnostic și abordarea terapeutică puteți afla din interviul realizat cu medicul alergolog din cadrul SANADOR!