Anevrismul de aortă abdominală reprezintă o dilatare importantă a aortei, ce poate apărea la mai multe niveluri, cel mai adesea infrarenal (sub arterele renale) sau la emergența arterelor iliace din aortă, cu tendință către expansiune și ruptură.
Anevrismul de aortă poate fi descoperit întâmplător, la un consult de rutină, aceste dilatări fiind asimptomatice. În funcție de diametrul dilatării anevrismale, există riscul de ruptură, ce poate provoca hemoragie masivă, devenind o urgență chirurgicală vasculară majoră.
În funcție de localizarea anevrismului, cauzele sunt diferite. Anevrismele de aortă abdominală apar preponderent la persoanele fumătoare, cu istoric personal de ateromatoză, hipertensiune arterială, valori crescute ale colesterolului, istoric de bypass coronarian, obezitate.
În România nu există un program de screening pentru detectarea și prevenția anevrismelor de aortă, însă este recomandată evaluarea aortei toracice și abdominale prin metode imagistice la persoanele fumătoare cu vârsta peste 65 ani.
Pacienții care suferă de anevrism de aortă pot fi asimptomatici o perioadă lungă de timp, iar în majoritatea cazurilor simptomele apar atunci când anevrismul este mare și pacienții acuză dureri produse de tensiunea crescută asupra peretelui aortei sau de compresia organelor din jur. Durerea lombară de mare intensitate cu debut brusc poate indica iminența rupturii sau fisurării unui anevrism.
Pentru anevrismele de mici dimensiuni, cu risc de complicații scăzut, se poate indica de către medicul specialist reducerea factorilor de risc (fumatul) și scăderea în greutate. În unele cazuri se recomandă tratament medicamentos.
În cazul pacienților cu dilatări anevrismale de mari dimensiuni și cu risc de rupturi se recomandă intervenția chirurgicală prin chirurgie clasică sau prin abord endovascular. Intervenția chirurgicală clasică se aplică de cele mai multe ori în cazurile de urgență majoră (ruptura anevrismului), operația constând în înlocuirea porțiunii anevrismale cu o proteză sintetică. Procedura în sine presupune riscuri operatorii crescute, perioadă de recuperare și spitalizare prelungită.
Tratamentul endovascular al anevrismului de aortă (procedura EVAR) este o procedură intervențională prin care se implantează o endoproteză (în interiorul vasului) prin abord arterial transfemural percutanat. Endoprotezarea aortică este indicată pacienților cu dilatarea de aortă abdominală ce depășește 5 cm la bărbați și 4,5 cm la femei.
Izolarea segmentului aortic dilatat cu ajutorul endoprotezei permite închiderea anevrismului fără ca sângele să pătrundă în sacul anevrismal, astfel reducându-se riscul de expansiune și ruptură.
Gestul complex de endoprotezare aortică este rezultatul colaborării dintre medicii imagist, anestezist, cardiolog, cardiolog intervenționist și chirurg cardiovascular. Prin utilizarea acestei tehnici endovasculare, pacienții cu anevrism de aortă beneficiază de tratament minim invaziv, cu recuperare rapidă, cu creșterea speranței de viață și a calității vieții.
Departamentul de Cardiologie intervențională din Spitalul Clinic SANADOR oferă pacienților posibilitatea tratamentului endovascular, cu ajutorul medicilor specialiști cu experiență vastă în domeniu și prin intermediul tehnologiei de ultimă generație.