Amețeala și greața pot ascunde o afecțiune gravă

  • Publicat:
  • Actualizat:
Amețeala și greața pot ascunde o afecțiune gravă
Amețeala și greața pot ascunde o afecțiune gravă

Sedentarismul, fumatul, consumul exagerat de alcool și dieta bogată în dulciuri și grăsimi cresc mult riscul apariției unei afecțiuni severe, care poate conduce spre complicații grave dacă nu este depistată și tratată din timp – hipertensiunea arterială. Deseori, hipertensiunea evoluează silențios în formele ușoare sau medii, de aceea ajunge să fie descoperită târziu, când valorile tensionale sunt deja foarte crescute, iar pacientul poate suferi oricând un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic acut.

Diagnosticul de hipertensiune arterială este pus atunci când pacientul prezintă valori ale tensiunii mai mari sau egale cu 140/90 mm Hg. Dacă există manifestări clinice (cefalee, amețeală și greață), de regulă sunt nespecifice și trecute cu vederea, fiind atribuite altor probleme de sănătate. Astfel, în lipsa unui tratament adecvat, care să țină sub control tensiunea arterială, valorile pot crește și mai mult și pot să apară complicații care să ducă inclusiv la deces. De aceea, este important ca tensiunea arterială să fie monitorizată periodic, prin consultații la medicul de familie sau la un medic cardiolog.

În timpul consultului, medicul va realiza o anamneză, ca să afle istoricul medical al pacientului și să evalueze factorii de risc, în funcție de stilul de viață al acestuia și de alte afecțiuni asociate. De cele mai multe ori, afecțiunile endocrine, renale sau diabetul zaharat provoacă o creștere a valorilor tensiunii arteriale. De asemenea, obezitatea, oboseala și stresul cronic pot contribui la apariția acestei afecțiuni.

Pentru a stabili diagnosticul de hipertensiune arterială, medicul va măsura valorile tensiunii de mai multe ori, cu pacientul așezat pe scaun, culcat pe pat și în picioare, pentru a exclude o posibilă hipertensiune „de halat alb”, care apare din cauza stresului provocat de vizita la medic. În plus, pacientul va fi îndemnat să-și monitorizeze tensiunea și singur, acasă, deoarece tensiometrele moderne, digitale, sunt ușor de folosit și precise.

În funcție de factorii de risc și de rezultatele măsurătorilor, medicul poate recomanda și o serie de analize de sânge și urină, pentru a verifica funcționarea rinichilor, a ficatului și tiroidei, astfel încât poate descoperi și alte afecțiuni asociate, care provoacă hipertensiune. Dacă va considera necesar, specialistul va indica și o monitorizare ambulatorie a tensiunii, numită Holter TA, care înregistrează valorile tensiunii timp de mai multe ore continuu, cu ajutorul unui aparat special, pe care pacientul îl poartă permanent asupra lui. Un alt test important, esențial în cadrul unui consult de cardiologie, este electrocardiograma, investigație care înregistrează activitatea electrică a inimii și ajută astfel și la identificarea altor afecțiuni cardiace, cum sunt aritmiile.

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de cardiologie competente și de investigații medicale complete, pentru diagnosticarea hipertensiunii arteriale și altor probleme cardiovasculare. Dacă este necesar, tratamentul se poate realiza în Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din Spitalul Clinic SANADOR prin proceduri avansate de cardiologie intervențională sau de chirurgie cardiovasculară. Toate intervențiile se realizează în cele mai bune condiții de siguranță și confort pentru pacient, cu recuperare rapidă și risc redus de complicații. De asemenea, la clinicile SANADOR, pacienții au acces și la consiliere nutrițională, pentru a putea urma un stil de viață sănătos, echilibrat, care să țină sub control tensiunea arterială și să prevină complicațiile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult