Boala arterială periferică la pacienții cu diabet. „Marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația”

Mai multe detalii despre boala arterială periferică la pacienții cu diabet ne-a oferit Dr. Bogdan Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară, SANADOR.

Una dintre cele mai importante cauze pentru ulcerații trenante, sindrom dureros și chiar amputații, atât în rândul pacienților cu diabet, cât și a celor care nu suferă de această afecțiune, este boala arterială periferică. Mai multe detalii ne-a oferit Dr. Bogdan Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară, SANADOR.

Boala arterială periferică la pacienții cu diabet: factori de risc

„Aș vrea să încep prin a preciza că denumirea de boală arterială periferică înlocuiește vechea denumire, mult mai cunoscută publicului larg, de arterită. Și atunci când vorbim de arterită, marea majoritate a oamenilor se gândesc la evenimentul cel mai neplăcut al acestei patologii: amputația. De aceea boala arterială periferică e o denumire mai nouă, care înglobează cumva noțiunea de arterită și alte noțiuni asociate patologiei arteriale. S-a spus că este vorba de un factor genetic, el nu a putut fi pus în evidență, adică nu există o genă răspunzătoare de boală arterială.

Dar într-adevăr sunt familii în care boala există la descendenți și cu consecințe la fel de negative. Sunt patru factori de risc. Importanța celui de-al patrulea a mai scăzut în ultima vreme. Cel mai important este fumatul fără chiar să provoace arterită la pacienții care au plăci de aterom și aceștia sunt masa largă de oameni. Toți depunem plăci de aterom.

În timp crește riscul de a dezvolta o boală arterială periferică. În al doilea rând este diabetul, în al treilea rând este tulburarea colesterolului, așa-zisele dislipidemii: colesterolul, trigliceridele sunt grăsimi nocive care se depun pe vasele de sânge care provoacă plăcile de aterom și de aici un lanț negativ. Al patrulea factor de risc care v-am spus, a mai scăzut din importanță. Acum era sexul masculin care se asocia cu fumat, cu o activitate mai susținută. Sunt mai multe lucruri. S-au egalizat cumva nivelurile de boală arterială la femei și la bărbați, tocmai pentru că și femeile în ultima perioadă fumează destul de mult”, ne-a explicat Dr. Bogdan Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară, SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Ionuț Munteanu - Medic primar în Chirurgie Cardiovasculară
Dr. Ionuț Bogdan Munteanu este medic primar în Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR. Experiență 2003 - medic specialist chirurgie cardiacă și vase mari 2008 - medic primar chirurgie vasculară 1996 - 2000: Institutul C.C.Iliescu, Clinică de Chirurgie Cardiovasculară 2000 ...
citește mai mult