Boala trofoblastică gestațională. Dr. Alice Barbu: „Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv”

Ce simptome apar în boala trofoblastică gestațională, ne-a explicat Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Centrul FIV SANADOR.
  • Publicat:

Boala trofoblastică gestațională este o afecțiune ce poate fi interpretată greșit ca o sarcină normală din cauza unui nivel foarte ridicat al hormonului de sarcină. Care sunt cauzele, dar și ce simptome prezintă pacienta, ne-a explicat Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Centrul FIV SANADOR.

Ce este boala trofoblastică gestațională?

„Această afecțiune, de fapt, cumulează un spectru de tumori derivate din trofoblast, adică din viitoarea placentă și există două categorii de tumori benigne și tumori maligne. Dintre tumorile benigne amintim sarcina molară completă și incompletă. E cel mai frecvent întâlnită și cea mai cunoscută, care la rândul ei, poate să fie completă și parțială, cauzate de anumite defecte de fertilizare. Știm că un ovocit are un nucleu, un set de 23 de cromozomi. Spermatozoidul, atunci când fertilizează ovocitul vine și el cu setul lui de 23 de cromozomi. Prin fertilizare se obține cariotipul normal de 46 de cromozomi. Și aici intervine problema. În momentul în care ovocitul fie are nucleul inactiv sau nu există acest nucleu, spermatozoidul aduce cei 23 de cromozomi, își duplică acest set și nu se formează embrionul, se formează doar placenta și de aici derivă sarcina molară completă, în care avem doar țesut placentar, dar anormal.

În momentul în care avem un ovocit fertilizat de doi spermatozoizi, din nou cariotipul va fi anormal, pentru că cei doi vor veni fiecare cu setul lor de 23 de cromozomi, nu se va forma sarcină gemelară, se va forma o sarcină cu 69 de cromozomi din care se va crea un embrion, dar anormal și placentă anormală cu porțiuni normale. Sarcina molară parțială are șansa de a se dezvolta mai departe. Și în literatură există cazuri citate în care au fost duse aproape de termen, doar că feții rezultați au fost pluri-malformați, deci oricare dintre acestea le putem considera sarcini neviabile”, ne-a explicat specialistul.

Simptome reprezentative în boala trofoblastică gestațională

„Există cazul în care pacienta vine cu testul pozitiv și atunci se descoperă de către medic prezența unei sarcini molare sau sângerarea. Sângerarea este simptomul principal care aduce pacienta la medic. Sângerarea este diferită de cea dintr-un avort spontan, pentru că este abundentă. Pacienta poate să elimine fragmente placentare sub formă de vezicule. Simptomele de sarcină sunt mult mai accentuate pentru că hormonul de sarcină beta Hg-ul este mult mai mare decât într-o sarcină normală, moment în care medicul suspectează o sarcină molară și începe investigațiile în acest sens”, ne-a explicat Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Centrul FIV SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Cum poate fi tratat fibromul uterin
Cum poate fi tratat fibromul uterin