Cancerul de sân în sarcină: metode de diagnostic și tratament

Cancerul de sân este cea mai răspândită formă de cancer în rândul femeilor din România, acesta reprezentând 25% din totalul cancerelor noi depistate în 2018. Din păcate, această neoplazie afectează și femeile însărcinate, fiind și cea mai frecventă formă de cancer care poate apărea pe parcursul sarcinii: un caz la 3.000 de sarcini.
Cancerul de sân în sarcină: metode de diagnostic și tratament

Viitoarele mame trebuie să aibă în vedere că diagnosticul de cancer transformă sarcina într-o sarcină cu risc crescut, ce necesită monitorizare constantă. Cu toate acestea, multe dintre tratamente se pot efectua în siguranță, fără ca fătul să fie afectat de patologie.

Transformările fiziologice din timpul sarcinii pot să acopere semnele incipiente de cancer de sân, de aceea ritualul de autoexaminare trebuie păstrat și chiar intensificat pe tot parcursul sarcinii.

Primele semne ce pot ridica suspiciuni sunt apariția unor mase palpabile sau existența de scurgeri la unul dintre sâni. De asemenea, istoricul de cancer de sân din familie trebuie avut în vedere ca factor de risc.

Sarcina nu limitează accesul pacientei la investigațiile imagistice, putând fi efectuate în siguranță mamografii bilaterale, ecografii sau chiar RMN-uri, în cazurile dificile.

Diagnosticul se pune prin intermediul puncției biopsie cu ac gros, nefiind recomandată puncția aspirativă cu ac fin.

Tratamentul este stabilit de o comisie multidisciplinară, în funcție de stadiul afecțiunii și de vârsta sarcinii.

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, șefa Secției Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic Sanador, explică pe larg în acest articol cum ar trebui să decurgă managementul cancerului în funcție de vârsta sarcinii.

Dr. Nuraltay Emel
Dr. Nuraltay Emel
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult