Cancerul colorectal este o afecțiune oncologică frecvent întâlnită, fiind tipul de cancer cel mai frecvent diagnosticat la pacienții din România, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Diagnosticat în stadii incipiente, cancerul colorectal are șanse foarte mari de vindecare completă.
În cele mai multe cazuri, tratamentul pentru această afecțiune este multimodal, personalizat și presupune intervenție chirurgicală, radioterapie și chimioterapie. Tratamentul de primă linie rămâne cel chirurgical, fiind singura soluție care poate vindeca majoritatea cancerelor solide. Intervențiile chirurgicale în cancerul colorectal pot fi efectuate prin metode minim invazive (laparoscopic sau prin chirurgie robotică), sau prin metoda clasică, numită și „deschisă”.
Pacienții diagnosticați cu cancer în stadii incipiente pot fi tratați laparoscopic cu o rată mare de succes. În cazul cancerelor avansate, cu diseminare ganglionară, când trebuie realizată și disecția ganglionilor limfatici, chirurgia robotică este superioară tehnicii laparoscopice și chirurgiei clasice.
Studii recente susțin pe deplin beneficiile chirurgiei robotice în tratamentul cancerului colorectal, dar mai ales în cancerele rectale și în cele rectale joase. Tumorile maligne rectale se află într-o zonă foarte îngustă în pelvis, astfel încât accesul laparoscopic este dificil. Pe lângă avantajele deja cunoscute ale robotului chirurgical, care oferă o imagine mult mărită a câmpului operator, cu mișcări mai precise ale instrumentelor chirurgicale, robotul chirurgical folosește instrumente cu capete articulate, capabile să se miște în toate direcțiile, ceea ce ajută foarte mult în abordarea unor zone relativ ascunse, în vederea efectuării limfadenectomiilor.
Folosirea chirurgiei robotice în patologia colorectală implică o sângerare mai redusă, dar și o precizie foarte mare în delimitarea zonei care va fi extirpată, scăzând astfel riscul de recidivă a cancerului. Pe de altă parte, în regiunea pelvisului, țesutul care trebuie să rămână pe loc conține și nervii pelvici, responsabili pentru funcția sexuală. Chirurgia robotică ajută la protejarea acestor nervi, evitând astfel o dizabilitate postoperatorie majoră. De aceea, se poate spune că robotul, pe lângă faptul că ajută chirurgii să crească speranța de viață pe termen lung a pacienților, crește semnificativ și calitatea vieții după tratarea cancerului colorectal.
Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților acces la cea mai performantă tehnologie chirurgicală: sistemul robotic da Vinci Xi, utilizat mai ales în intervenții din sfera chirurgiei generale, urologiei și ginecologiei. Componentele sistemului de chirurgie robotică da Vinci Xi asigură o claritate superioară a imaginii prin sistemul video de înaltă performanță, flexibilitate și coordonarea precisă a mișcărilor intraoperatorii. Robotul pune la dispoziția chirurgului un set avansat de instrumente pentru a efectua o intervenție minim invazivă, dar nu el este cel care operează, ci medicul chirurg.
Centrul Oncologic SANADOR oferă o întreagă gamă de servicii medicale pentru managementul integrat al pacientului cu cancer: oncologie, radioterapie, diagnostic avansat. Terapia personalizată este stabilită de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), compusă din medici cu experiență vastă, de specialități diferite (oncologie, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală și alte specialități), care analizează cu atenție fiecare caz în parte și decid care sunt modalitățile de tratament și ordinea acestora prin care se pot obține cele mai bune rezultate.