Când este indicat testul mesei înclinate?

  • Publicat:
Când este indicat testul mesei înclinate?
Când este indicat testul mesei înclinate?

Testul mesei înclinate este o examinare performantă, indicată în cazul persoanelor care se confruntă cu stări de leșin, atunci când alte investigații nu au putut determina cu exactitate cauzele apariției acestui simptom. Investigația permite reproducerea într-un mediu controlat medical, în deplină siguranță, a unui episod de sincopă. În acest fel, medicul observă modul în care schimbarea poziției corpului duce la modificări ale unor funcții vitale, precum pulsul și tensiunea arterială.

Această investigație, numită și test tilt, este indicată și pentru pacienții care suferă de intoleranță ortostatică, adică se confruntă cu scăderea bruscă a tensiunii arteriale și cu accelerarea pulsului la ridicarea în picioare. De cele mai multe ori, examinarea este recomandată de un medic cardiolog cu expertiză în sincopă, dar poate fi indicată și de un neurolog, în cazul pacienților diagnosticați cu dizautonomii.

Testul mesei înclinate este recomandat însă numai în anumite situații, în urma unei consultații prealabile, pentru că rezultatele investigației pot fi influențate de mulți factori, precum afecțiuni asociate sau o anumită medicație. De asemenea, înainte de efectuarea examinării, este necesară o pregătire specială, care îi va fi comunicată pacientului de către medic. Există mai multe protocoale care pot fi utilizate în timpul testării, în funcție de problema care este investigată.

În timpul procedurii, pacientul este culcat pe o masă specială, care își schimbă poziția de la orizontală la verticală și din nou la orizontală, iar pe pieptul și pe degetele lui sunt fixați senzori performanți. Pulsul și tensiunea arterială sunt permanent monitorizate, iar echipa medicală este pregătită să intervină la nevoie. Testul durează aproximativ 40 de minute, dar, în cazul în care sunt indicate și alte investigații, durata examinării poate ajunge la o oră și 20 de minute.

La Centrul de Sincopă SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de cardiologie și de investigațiile recomandate, inclusiv de testul mesei înclinate. Testul mesei înclinate este realizat în Laboratorul de Sincopă SANADOR, singurul laborator de sincopă complet din sistemul medical privat din România, conform standardelor internaționale, cu un echipament de ultimă generație. Acest aparat construiește o curbă complexă, pe baza măsurătorilor pulsului și tensiunii arteriale, astfel încât medicul poate evalua corect funcționarea sistemului nervos autonom și schimbările apărute la nivelul circulației sângelui.

Rezultatele sunt interpretate de medici cu vastă experiență și cu expertiză în sincopă, care stabilesc apoi pașii care trebuie urmați. La Centrul de Sincopă SANADOR, pacienții au acces și la alte investigații performante, inclusiv studii electrofiziologice și examinări de imagistică a inimii și a creierului.

Pentru evaluare medicală promptă în cazul unei sincope, pacienții se pot adresa în primă instanță Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, care funcționează nonstop.

Urmărește CSID.ro pe Google News