Când este indicată investigația RMN 3 Tesla?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Când este indicată investigația RMN 3 Tesla?
Sursa foto: SANADOR

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), una dintre cele mai avansate tehnici imagistice medicale, este neinvazivă, neiradiantă și permite vizualizarea în mai multe planuri a diferitelor organe și țesuturi ale corpului uman.

De cele mai multe ori, investigația RMN permite observarea unor detalii ce nu pot fi cuantificate sau chiar nu sunt vizibile prin tomografie computerizată, radiologie digitală sau ecografie. Pe lângă faptul că oferă avantajul detectării superioare a diverselor anomalii prezente, imagistica prin rezonanță magnetică poate fi repetată de câte ori este nevoie, fără efecte secundare.

Puterea magnetului din dotarea echipamentului imagistic, exprimată în unități Tesla, contează mult pentru acuratețea și precizia rezultatului de la RMN. Principalele avantaje ale investigației prin rezonanță magnetică cu magnet 3 Tesla, comparativ cu 1,5 T, sunt rezoluția anatomică superioară, posibilitatea detalierii pe segmente, fără ca pacientul să fie repoziționat sau reexaminat, precum și achiziția mai rapidă a imaginii.

Precizia informațiilor furnizate de examenul imagistic prin rezonanță magnetică (RMN) are o importanță deosebită pentru stabilirea unui diagnostic corect și, mai departe, pentru managementul corect al oricărei patologii.

Rezoluția înaltă a imaginilor achiziționate prin rezonanță magnetică permite medicilor să identifice orice modificări structurale apărute în organism, să diagnosticheze precoce diverse afecțiuni, unele cu prognostic grav, și să stabilească cea mai bună conduită terapeutică pentru fiecare caz în parte.

Există mai multe tipuri de echipamente RMN, însă cele mai performante la ora actuală, pentru utilizare în clinică, sunt cele dotate cu magnet puternic, de 3 Tesla. Pentru adevărata performanță în imagistica medicală, este necesar însă ca aparatele să fie dotate cu software avansat, cu antene și accesorii specifice, iar rezultatele să fie interpretate de medici bine pregătiți, cu multă experiență.

Echipamentul RMN Siemens Magnetom Skyra 3T de la Spitalul Clinic SANADOR este cel mai puternic și sofisticat scanner al corpului uman aprobat pentru uz clinic. Acest sistem de scanare oferă imagini de înaltă rezoluție, timp de examinare redus și diminuează semnificativ nivelul de stres pentru pacient.

Principalele indicații pentru examenul RMN 3T includ:

  • În neurologie, pentru studiul imagistic al creierului și al măduvei spinării, pentru evaluarea sistemului nervos central și vizualizarea cu un grad avansat de detaliu a structurilor cerebrale, pentru imagistica funcțională a creierului și pentru detectarea zonelor de activare neuronală.
  • Pentru investigații abdominale și cardiace avansate, unde se poate efectua și în timpul respirației (tehnologia modernă permite adaptarea la mișcările respiratorii).
  • Pentru sistemul muschulo-scheletic, pentru evaluarea nervilor periferici, pentru obținerea de detalii anatomice ale celor mai mici structuri, putând detecta leziuni incipiente ale cartilajului.
  • În suspiciunea de cancer de sân, deoarece are o precizie superioară în detectarea leziunilor neoplazice, comparativ cu mamografia sau cu ecografia.
  • Evaluarea multiparametrică a prostatei, în cazul unor suspiciuni de cancer de prostată, inclusiv pentru ghidarea ulterioară a biopsiei de fuziune (fusion biopsy).

Până la finalul lunii decembrie, pacienții pot beneficia de 15% discount la examinările RMN efectuate cu echipamentul de ultimă generație Siemens Magnetom Skyra 3 Tesla de la Spitalul Clinic SANADOR în timpul nopții, în intervalul orar 00:00–05:00.

Află mai mult și solicită o programare la tel. 021.9699, Call Center disponibil non-stop, sau pe site.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult