Când este indicată utilizarea unui endoscop de unică folosință?

De cele mai multe ori, procedurile de endoscopie digestivă sunt realizate cu endoscoape care sunt sterilizate conform unor protocoale stricte de siguranță, pentru a fi refolosite.
  • Publicat:
Când este indicată utilizarea unui endoscop de unică folosință?
Când este indicată utilizarea unui endoscop de unică folosință?

Procedurile de endoscopie digestivă au un rol esențial în diagnosticul avansat și în tratamentul minim invaziv al unor afecțiuni digestive. Aceste proceduri sunt realizate cu ajutorul endoscoapelor, dispozitive subțiri și flexibile, prevăzute în capăt cu o cameră video, utilizate de medicul gastroenterolog pentru a examina tractul digestiv.

În endoscopia digestivă superioară, endoscopul este introdus prin cavitatea bucală, până la nivelul părții superioare a intestinului subțire. Astfel, dispozitivul permite observarea în detaliu a esofagului, stomacului și duodenului. Prin colonoscopie sau endoscopie digestivă inferioară este explorat tractul digestiv inferior. Endoscopul avansează prin rect, pe toată lungimea colonului.

Ambele proceduri de endoscopie digestivă sunt folosite în scop diagnostic, dar pot fi efectuate și în scop terapeutic, pentru îndepărtarea unor polipi sau pentru prelevarea unor fragmente de țesut, prin biopsie, în vederea analizei în laboratorul de anatomie patologică.

De cele mai multe ori, procedurile de endoscopie digestivă sunt realizate cu endoscoape care sunt sterilizate conform unor protocoale stricte de siguranță, pentru a fi refolosite. În prezent însă, pacienții pot efectua și endoscopii digestive cu endoscoape de unică folosință, în anumite condiții.

Folosirea unui endoscop de unică folosință este recomandată în cazul pacienților imunodeprimați, cum sunt cei care urmează tratament oncologic, celor aflați în stare gravă, cu cancere generalizate sau care au suferit un transplant, sau pentru pacienții internați la terapie intensivă. De asemenea, folosirea unui endoscop de acest fel este necesară și pentru persoanele diagnosticate cu boli infecțioase digestive transmisibile.

Pe lângă aceste recomandări stabilite din considerente medicale, pacienții pot să opteze pentru endoscoape single-use. Prin urmare, aceste dispozitive pot fi utilizate și la cerere, dacă pacientul își exprimă dorința în acest sens.

Popularitatea endoscoapelor de unică folosință a luat avânt în ultimii ani, pe măsură ce s-a îmbunătățit calitatea imaginii redate. Deși folosirea unor endoscoape reutilizabile implică un risc extrem de scăzut de a transmite infecții, acest risc scade la zero atunci când în cazul unui dispozitiv single-use. Astfel, o procedură endoscopică efectuată cu un endoscop de unică folosință are un grad sporit de siguranță și se bucură de o încredere mai mare din partea pacienților.

La SANADOR, endoscopiile digestive sunt efectuate de medici gastroenterologi cu experiență, cu echipamente de ultimă generație, precum turnurile de endoscopie 3D 4K, pentru un diagnostic precis și o conduită terapeutică eficientă. Procedurile pot fi realizate atât cu endoscoape clasice, cât și cu endoscoape de unică folosință, la Spitalul Clinic SANADOR și la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca. Toate procedurile endoscopice sunt efectuate cu anestezie administrată de medici specializați în ATI, în regim de spitalizare de zi sau în ambulatoriu, pentru un plus de confort.

Urmărește CSID.ro pe Google News