Persoanele cu picior plat sau platfus se confruntă cu o aplatizare parțială sau totală a arcului tălpii. Această caracteristică, care poate fi prezentă la un singur picior sau la ambele, poate persista din copilărie, la copii fiind considerată normală până la cel mult 6 ani, sau poate fi dobândită în decursul vieții, în urma unei accidentări sau ca o consecință a procesului de îmbătrânire.
Deși de cele mai multe ori afecțiunea nu provoacă semne și simptome, există și cazuri în care pacientul cu platfus resimte durere locală, glezna se poate umfla, iar degetele pot devia spre exterior. De asemenea, mersul poate fi afectat, iar efectuarea activităților cotidiene poate fi limitată.
În astfel de situații, consultul la medicul ortoped este foarte important pentru stabilirea unui diagnostic corect și a tratamentului corespunzător. În caz contrar, pot apărea complicații, cum ar fi, de exemplu, dificultate la mers și probleme de echilibru, dureri lombare sau la nivelul șoldului și genunchiului, artrită, tendinită sau fasceită plantară.
În funcție de severitatea simptomelor și de tipul de platfus (care poate fi flexibil, rigid, dobândit sau talus vertical), medicul poate recomanda tratament conservator, care poate implica repaus, purtarea unor dispozitive ortopedice, fizioterapie, dar și tratament chirurgical, în cazurile severe.
Intervenția chirurgicală pentru tratamentul piciorului plat poartă denumirea de artroriză și este indicată în principal pentru platfusul flexibil, atunci când tratamentul conservator nu a dat rezultate, iar durerea persistă și pacientul nu își mai poate desfășura activitățile zilnice.
Operația urmărește refacerea arcului piciorului și ameliorarea simptomelor, dar și rezolvarea altor probleme ale oaselor și tendoanelor, care provoacă durere. Artroriza este o intervenție cu nivel redus de invazivitate, fiind necesară o incizie de mici dimensiuni în zona articulației, prin care chirurgul ortoped introduce un implant articular în regiunea afectată. În acest mod, deformările piciorului sunt corectate, iar arcul piciorului restabilit. Ulterior, pentru ca recuperarea să fie cât mai eficientă și să fie prevenit riscul de complicații, este extrem de important ca pacientul să urmeze un program de fizioterapie, sub supravegherea unui specialist.
La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul corect și tratamentul corespunzător al afecțiunilor ortopedice, asigurate de medici ortopezi foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență, cu ajutorul unor echipamente performante, de ultimă generație.
În cazul piciorului plat, tratamentul este personalizat, ținându-se cont de simptomatologie și de toate particularitățile pacientului. Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, intervențiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții de maximă siguranță, minim invaziv, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din România. Pacienții primesc asistență medicală avansată pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR, care este acreditată ca secție ATI de categoria I, asigurând servicii medicale de specialitate la cel mai înalt nivel, pentru pacienții care necesită tratament chirurgical.
După operație, pacienții pot opta în continuare pentru serviciile Departamentului de medicină fizică și reabilitare SANADOR, unde beneficiază de un program personalizat de recuperare, la recomandarea și sub supravegherea celor mai buni specialiști în domeniu.