Când este necesară evaluarea post-COVID?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Când este necesară evaluarea post-COVID?
Sursa foto: SANADOR

Pandemia cu noul coronavirus SARS-CoV-2 a produs un număr considerabil de îmbolnăviri în România și infecția continuă încă să se răspândească în comunitate. Formele de boală sunt foarte variabile, putând merge de la infecții asimptomatice sau cu simptome ușoare, neglijabile, la forme grave, amenințătoare de viață, care necesită spitalizare.

Pe lângă simptomatologia care apare pe parcursul bolii, infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate determina o gamă largă de simptome chiar și după ieșirea din izolare sau după negativarea testului COVID RT-PCR. Inclusiv pacienții cu forme ușoare, care au fost în autoizolare la domiciliu, pot avea de suferit pe termen lung de pe urma infecției cu SARS-CoV-2.

Fiind o boală multisistemică ce poate afecta întreg organismul, simptomatologia perioadei de convalescență poate fi variată, iar printre cele mai frecvente manifestări persistente se numără:

  • Dispneea (dificultățile de respirație);
  • Tusea persistentă;
  • Durerile toracice;
  • Oboseala;
  • Tulburările gastrointestinale;
  • Manifestările cardiovasculare.

Toate aceste manifestări necesită o evaluare medicală riguroasă și investigații complete, pentru abordarea corectă atât a simptomelor persistente, cât și a potențialelor complicații pe termen lung.

Pentru pacienții care au suferit de COVID-19, indiferent de forma de boală, specialiștii de la SANADOR au creat pachetul de evaluare post-COVID-19. Astfel, pacienții pot beneficia de o gamă largă de investigații și consulturi medicale în vederea determinării statusului biologic individual, post-COVID-19.

Pachetul de evaluare post-COVID-19 cuprinde CT toracic, consulturi de Cardiologie și de Pneumologie, teste funcționale (spirometrie, EKG), analiza cantitativă a anticorpilor de tip IgM și IgG pentru SARS-CoV-2, teste de laborator pentru evaluarea funcției hepatice, a coagulării, a funcției pulmonare, alături de markerii de inflamație și de hemoleucogramă.

Spirometria este recomandată pentru evaluarea funcției pulmonare în contextul în care afectarea pulmonară este cea mai frecventă în infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Screeningul cardiologic de rutină este, de obicei, recomandat pacienților cu forme medii și severe ale bolii, care necesită internare. Acești pacienți pot prezenta probleme cardiace cauzate de afectarea directă a miocardului și/sau a pericardului, dar și de afectarea coagulării. În unele forme de COVID-19, se poate produce și o decompensare a bolilor cardiace preexistente.

Și pacienții care au dezvoltat forme ușoare, cu simptome precum oboseală, dureri toracice și dificultăți respiratorii, ar trebui să opteze pentru o evaluare cardiologică care să cuprindă o electrocardiogramă alături de ecocardiografie.

Până la sfârșitul acestui an, pachetul de evaluare post-COVID de la SANADOR poate fi accesat la prețuri speciale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult