Terapia cu iod radioactiv este indicată la pacienții diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat (papilar, folicular sau cu celule Hurthle), după îndepărtarea chirurgicală a tiroidei. Iodul radioactiv administrat oral acționează țintit asupra celulelor canceroase rămase în organism datorită particularității țesutului tiroidian, care este singurul ce captează moleculele de iod din sânge.
Protocolul terapeutic pentru cancerul tiroidian diferențiat presupune mai multe etape importante, prima dintre ele fiind tiroidectomia. Aceasta este o intervenție de chirurgie endocrină prin care se îndepărtează complet glanda tiroidă și ganglionii limfatici din vecinătate. Chirurgii specializați în chirurgia regiunii cervicale practică tiroidectomia cu foarte multă atenție și delicatețe, pentru a nu leza structurile importante din vecinătate și pentru a minimiza posibilele complicații operatorii, pregătind pacientul pentru următoarea etapă din cadrul tratamentului oncologic.
Iodoterapia este următoarea etapă obligatorie din tratamentul cancerului tiroidian diferențiat, mai ales atunci când s-a evidențiat existența metastazelor. Răspândirea celulelor canceroase la nivelul altor organe reprezintă cea mai importantă indicație pentru terapia cu iod radioactiv. Asemenea moleculei de iod, iodul radioactiv se concentrează la nivelul celulelor tiroidiene canceroase restante sau metastazate, distrugându-le prin radiațiile emise.
Terapia izotopică este o metodă de tratament sigură, dar se poate efectua numai la indicația medicului endocrinolog, respectând și urmând cu exactitate recomandările celor mai recente ghiduri internaționale de specialitate. Izotopul I-131 al iodului se administrează pe cale orală, sub forma unei capsule, sub supravegherea atentă a unui medic specialist în medicină nucleară, în condiții speciale atât pentru pacient, cât și pentru personalul medical.
Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților tratamentul cu iod radioactiv în cadrul Secției de Terapie Izotopică, un departament special amenajat pentru siguranța deplină și confortul pacienților. Pe parcursul câtorva zile de spitalizare, în funcție de doza administrată, pacienții sunt izolați în saloane special amenajate pentru protecția împotriva radiațiilor, unde sunt atent monitorizați de o echipă medicală cu experiență. Planul de tratament este stabilit după o expertiză multidisciplinară, pentru ca pacientul să beneficieze de un diagnostic cert, de evaluarea corectă a parametrilor clinico-biologici individuali, precum și de administrarea în siguranță a tratamentului de specialitate.