Când este recomandată radioterapia stereotaxică în cancerul pulmonar

  • Publicat:
  • Actualizat:
Când este recomandată radioterapia stereotaxică în cancerul pulmonar
Stereotaxie la Sanador

În România, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer. Acest lucru se explică și prin faptul că mulți pacienți cu neoplasm pulmonar sunt diagnosticați târziu, în stadii avansate. Din păcate, doar aproximativ 20–25% din cazuri sunt diagnosticate în stadii incipiente și pot beneficia de tratament chirurgical cu viză curativă, restul cazurilor fiind depășite din punct de vedere chirurgical.

Tratamentul recomandat poate fi diferit în funcție de tipul de cancer pulmonar, de stadiul în care este descoperită boala și de starea generală a pacienților. Astfel, pentru cancerul pulmonar cu celule mici, tratamentul se face prin chimioterapie și radioterapie, nefiind indicată chirurgia.

Pentru cancerul pulmonar cu celule non-mici, chirurgia poate fi indicată de primă intenție la pacienții cu stare generală bună. Dacă stadiul bolii este avansat sau dacă pacientul nu poate suporta o intervenție chirurgicală, se recomandă radioterapie, însoțită sau nu de chimioterapie.

Radioterapia este un tratament care utilizează radiațiile ionizante pentru a distruge celulele canceroase. În cancerul pulmonar, atunci când există indicații, este utilizată radioterapia externă.

Stereotaxia este o formă de radioterapie cu doze mici de radiații

Stereotaxia este o formă avansată de radioterapie externă care utilizează doze mari de radiații, administrate cu mare precizie la nivelul tumorii, evitând, pe cât posibil, lezarea țesutului sănătos din jurul tumorii. Spre deosebire de radioterapia externă convențională, stereotaxia se realizează în mai puține ședințe și administrează radiația țintit, la nivelul țesutului tumoral.

În cancerul pulmonar, este recomandată radioterapia stereotaxică corporală (SBRT), o metodă de tratament pentru cancerele extracraniene prin care se administrează de obicei 3 până la 5 ședințe de radioterapie, dar nu mai mult de 10.

Stereotaxia are două indicații principale în cancerul pulmonar. Prima dintre ele vizează tumorile pulmonare non-microcelulare (NSCLC) sau microcelulare (SCLC) în stadii inițiale, la pacienții care nu pot fi operați din cauza unor boli concomitente severe, la pacienții la care intervenția chirurgicală este contraindicată și la pacienții care refuză operația. Cealaltă situație în care SBRT este indicată o reprezintă metastazele pulmonare, unice sau multiple, de mici dimensiuni. Pot fi tratate până la maximum 5 astfel de leziuni.

Față de radioterapia fracționată convențională, stereotaxia obține rezultate net superioare în ceea ce privește controlul tumoral local, cu o reducere semnificativă a recidivelor locale și totodată cu o toleranță crescută la tratament a pacienților (cu reducerea efectelor adverse).

Indicația de radioterapie stereotaxică este pusă în urma consultației cu medicul specialist radioterapeut cu competență în stereotaxie, ulterior cazul fiecărui pacient fiind discutat în comisia multidisciplinară formată din medicii din diferite specialități implicate în managementul cancerului (chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, imagist etc.). Numărul ședințelor de stereotaxie este stabilit de medicul radioterapeut în funcție de localizare, volumul tumoral, organele învecinate formațiunii tumorale și starea pacientului.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de ședințe de stereotaxie realizate cu echipamente performante – acceleratoarul liniar Varian TrueBeam STX High Definition. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult