Nu neglijați durerile de cap prelungite, pierderea echilibrului, tulburările de vedere sau de auz. Aceasta pentru că pot fi semnul unei tumori cerebrale.
Dr. Valentin Munteanu: Tumorile cerebrale se manifestă prin semne variate, în funcție de localizarea lor. Trebuie spus de la început că acest organ special, creierul, nu suportă niciun fel de presiune. Altfel spus, orice atingere în diferite zone ale creierului poate aduce pacientul într-o situație total diferită. Se poate porni de la stări de confuzie, tulburări de vedere, vertij, tulburări de vorbire (scăderea înțelegerii sau imposibilitatea de a articula cuvinte) și se poate ajunge în situațiile foarte grave până la comă, creșterea presiunii intracraniene, situații care aduc pacientul în urgență în camera de gardă.
Dr. Valentin Munteanu: Orice modificare în statusul normal al unei persoane trebuie să-l alerteze. Aceste semne de alertă nu trebuie interpretate de fiecare în parte și cu ajutorul familiei drept ceva modificat temporar. Cel mai bine ar fi să ceară un ajutor specializat pentru că minime semne neurologice pot însemna de fapt grave situații cerebrale. După examinarea neurologică care întotdeauna indică o anumită zonă de afectare cerebrală, este obligatoriu să trimiți pacientul la investigații paraclinice. Iar acum investigațiile imagistice de tip tomografie cerebrală, RMN, RMN cu angio, RMN cu contrast, RMN funcțional trebuie făcute cât mai urgent pentru că orice întârziere, neștiind de la bun început despre ce patologie este vorba, poate duce la agravarea bruscă a stării neurologice a pacientului.
Ce diferență există între tumorile benigne și cele maligne și când se recomandă chirurgia în tumorile cerebrale puteți afla din interviu video realizat cu dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurgie în cadrul SANADOR.