Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente afecțiuni traumatice ce apar la nivelul articulației genunchiului. Cel mai des, leziunile traumatice ale meniscului se produc în urma unei rotiri forțate a genunchiului, când condilul femural „rupe” o parte din menisc. Există însă și leziuni degenerative, care survin în cadrul evoluției spre artroză a articulației. Rupturile pot fi izolate sau însoțite de leziuni ligamentare, implicând și ligamentul încrucișat anterior sau ligamentul colateral medial.
Rupturile de menisc sunt afecțiuni traumatice, așa că principalul simptom este durerea de genunchi, variabilă ca intensitate și evoluție și accentuată de mișcare de flexie, dar care se poate ameliora la repaus. Simultan, pacientul poate acuza existența unor pocnituri (clicuri) sau chiar blocarea genunchiului, iar leziunile meniscale pot fi însoțite și de umflarea genunchiului (hidartroză).
În lipsa tratamentului potrivit, o ruptură de menisc poate duce la complicații, cele mai serioase fiind instabilitatea sau blocarea completă a genunchiului, iar în timp se poate dezvolta osteoartrita, afecțiune care provoacă distrugerea cartilajului și lezarea oaselor articulației.
Ruptura de menisc poate fi diagnosticată printr-o consultație la medicul ortoped, urmată de investigații imagistice specifice – radiografie și examen RMN. Cea mai avansată metodă de diagnostic, care permite totodată și tratamentul minim invaziv al leziunilor genunchiului este artroscopia.
Această procedură chirurgicală presupune realizarea câtorva incizii mici în articulația genunchiului, pentru introducerea unor instrumente operatorii și a unei camere video, care permite o bună vizualizare a zonei afectate. În timpul intervenției, chirurgul ortoped va inspecta cu atenție genunchiul și va repara leziunea meniscului, folosind aceste instrumente fine, ușor de manevrat.
De cele mai multe ori, artroscopia se realizează sub anestezie generală și, fiind o procedură minim invazivă, permite o recuperare rapidă. Riscul de complicații este foarte mic, iar durerea și sângerarea postoperatorii sunt reduse. Recuperarea medicală este esențială după operație, ca după orice intervenție chirurgicală ortopedică. Pacientul poate primi indicația de a purta, pentru un timp, o orteză specială pentru susținerea articulației. În principal, protocol terapeutic este personalizat, în funcție de fiecare pacient, de tipul de intervenție și de amploarea leziunilor, urmând să fie apoi adaptat în funcție de rezultate.
La Spitalul Clinic SANADOR, leziunile de menisc sunt diagnosticate și tratate rapid și eficient, datorită abordării multidisciplinare, care implică o strânsă colaborare între toți specialiștii implicați, pentru obținerea celor mai bune rezultate. Intervențiile chirurgicale se realizează minim invaziv, prin artroscopie, cu rezultate foarte bune, pacienții beneficiind și de recomandări pentru prevenirea altor traumatisme pe viitor.
Medicii ortopezi de la Spitalul Clinic SANADOR au o experiență bogată și de succes în realizarea acestui tip de intervenții chirurgicale minim invazive. Pentru a oferi pacienților servicii medicale performante, medicii ortopezi de la Spitalul Clinic SANADOR sunt supraspecializați în diferite tipuri de intervenții și de localizări, iar tratamentul se efectuează prin proceduri moderne, minim invazive atunci când există indicații pentru acest tip de operație.