Ce-a aflat un pacient după ce s-a dus la medic pentru că se simțea slăbit

Anevrismul de aortă este o dilatare la nivelul arterei aortă, cea mai mare arteră din corp. În lipsa tratamentului, anevrismul poate duce la complicații severe, disecția de aortă, insuficiența aortică și tromboza aortică.
  • Publicat:
Ce-a aflat un pacient după ce s-a dus la medic pentru că se simțea slăbit
Ce-a aflat un pacient după ce s-a dus la medic pentru că se simțea slăbit

Anevrismul de aortă este o dilatare la nivelul arterei aortă, cea mai mare arteră din corp. În lipsa tratamentului, anevrismul poate duce la complicații severe, disecția de aortă, insuficiența aortică și tromboza aortică. Cea mai gravă complicație este însă ruperea anevrismului, care produce hemoragii masive, ce pot pune viața în pericol.

Cu anevrism de aortă a fost diagnosticat și Ivan, în vârstă de 78 ani. În cazul său, dilatarea s-a produs pe segmentul aortic delimitat de inimă și de crosa aortei, anevrismul de aortă ascendentă fiind frecvent la persoanele în vârstă.

Afecțiunea a fost depistată întâmplător, în urma unei consultații de rutină. Bărbatul își monitoriza periodic starea de sănătate, deoarece cu mult timp în urmă fusese diagnosticat cu boală ischemică și urma un tratament specific, cu controale periodice.

„În ultimul an am început să mă resimt, eram mai slăbit și am încercat să mă menajez. Am fost din nou la consult și atunci mi-au explicat medicii de ce este important să mă operez, pentru că la 6 cm anevrismul este posibil să se rupă în orice moment.”, își amintește pacientul.

Ivan avea nevoie de o intervenție chirurgicală în cel mai scurt timp posibil, deoarece anevrismul avea dimensiuni mari și risca să se rupă în orice moment. Nu a mai stat pe gânduri și, în urma unei recomandări, s-a programat la Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR. În urma consultației, medicul i-a recomandat lui Ivan mai multe investigații. Rezultatele au confirmat diagnosticul de anevrism de aortă ascendentă, iar bărbatul s-a programat la Spitalul Clinic SANADOR pentru operație.

Intervenția realizată de echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Victor Costache a fost una complexă, atât din cauza dimensiunii mari a anevrismului, cât și a vârstei înaintate a pacientului. În cazul lui Ivan, s-a realizat o înlocuire a aortei ascendente cu o proteză biologică, printr-o procedură de sternotomie. Operația a decurs fără probleme și s-a finalizat cu succes. Postoperator, Ivan a fost transferat pe Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, pentru îngrijiri avansate. După ce a trecut perioada critică, pacientul a fost mutat pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară, unde a continuat recuperarea, până la externare. În prezent, Ivan se simte foarte bine, s-a recuperat complet și se bucură de viață.

La SANADOR, pacienții au acces la consulturi de cardiologie asigurate de medici cu experiență și la investigații performante, precum RMN cardiac, angio-CT sau angio-RMN, realizate cu aparatură de ultimă generație, cu putere 3 Tesla, pentru diagnosticul și monitorizarea acestor afecțiuni.

Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, intervențiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în deplină siguranță, într-un bloc operator modern, complet digitalizat. După operație, pacienții primesc îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, acreditată ca Secție ATI de categoria I.

La Spitalul Clinic SANADOR, Prof. Dr. Victor Costache efectuează cu succes intervenții de chirurgie cardiovasculare extrem de complexe, inclusiv prin abord minim invaziv, multe dintre acestea fiind realizate în premieră națională.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”