Ce afecțiune poate ascunde o banală durere de genunchi?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce afecțiune poate ascunde o banală durere de genunchi?

Genunchiul este una dintre cele mai complexe articulații ale corpului și totodată una dintre cele mai solicitate, de aceea este și mai expusă la producerea unor accidentări, dintre care unele pot fi destul de severe. Una dintre cele mai frecvente leziuni este ruptura de ligament încrucișat anterior, traumatism care apare în urma unor mișcări bruște de răsucire a piciorului sau în timpul unor activități sportive, cum ar fi, de exemplu, schiatul sau fotbalul. Inflamația, senzația de disconfort atunci când se încearcă efectuarea unor mișcări și durerea de genunchi sunt câteva dintre simptomele cu care se pot confrunta persoanele cu afectare a ligamentului încrucișat anterior.

În astfel de situații, pacientul trebuie să se prezinte cât mai repede la un consult de ortopedie și traumatologie. Pentru stabilirea rapidă și exactă a diagnosticului, medicul ortoped va face o anamneză și o examinare fizică complete. Ulterior, va recomanda efectuarea unei radiografii, pentru a exclude o eventuală leziune a osului, și a unui examen imagistic de rezonanță magnetică (RMN), în vederea determinării exacte a afectării ligamentelor și oaselor genunchiului.

Odată diagnosticul stabilit, medicul va recomanda planul terapeutic potrivit, în funcție de severitatea leziunii. În cazurile ușoare, poate fi indicat tratamentul conservator, care presupune administrarea de antiinflamatoare, efectuarea unor exerciții specifice și purtarea unor dispozitive speciale, cum sunt ortezele. Însă, dacă rezultatele nu sunt cele dorite sau dacă leziunea este mult mai severă, atunci tratamentul indicat este cel chirurgical, prin ligamentoplastie.

În prezent, avansul tehnologic a făcut ca ligamentoplastia să se realizeze și printr-o intervenție numită artroscopie. Această procedură minim invazivă este din ce în ce mai des utilizată în tratarea leziunilor ligamentelor genunchiului, deoarece are numeroase avantaje pentru pacient: incizii de mici dimensiuni, riscuri mult diminuate, durată de spitalizare redusă, vindecare rapidă și reluarea activităților cotidiene la scurt timp după intervenție.

Procedura constă în efectuarea a două incizii mici, prin care chirurgul ortoped introduce în spațiul articular un tub asemănător cu un telescop, numit artroscop, la care este atașată o cameră video. Imaginile din interiorul articulației, obținute în acest fel, sunt redate pe un monitor. Scopul intervenției este de a repara structurile deteriorate și de a reda mobilitatea și flexibilitatea articulației.

De regulă, artroscopia se realizează sub anestezie generală, însă există și cazuri în care intervenția poate fi efectuată și cu anestezie locală sau spinală. De altfel, artroscopia este o tehnică utilizată și în scop diagnostic, pentru a vizualiza în detaliu interiorul articulației. Pe lângă afecțiunile genunchiului, artroscopia este utilizată cu succes și pentru diagnosticarea și tratarea unor leziuni ale articulațiilor umărului, șoldului, dar și în cele ale cotului, mâinii, gleznei și piciorului.

SANADOR oferă acces pacienților la cele mai moderne tehnici și proceduri minim invazive atât pentru diagnosticarea, cât și pentru tratarea diferitelor afecțiuni articulare, realizate cu echipamente medicale de ultimă generație.

Medicii Secției de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic SANADOR, instruiți în centre de referință internaționale și cu o vastă experiență, adoptă de fiecare dată o abordare personalizată a cazului, tratamentul fiind adaptat pentru fiecare pacient în parte, optându-se ori de câte ori este posibil pentru intervenții minim invazive. După intervenție, pacientul poate apela în continuare la serviciile Departamentului Recuperare medicală, medicină fizică și balneologie pentru fizioterapie, kinetoterapie sau masaj.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult