Înaintarea în vârstă, prezența unor boli autoimune sau simpla menținere îndelungată a unei poziții incorecte la birou sunt factori care pot duce la apariția durerilor de spate. De îndată ce apar astfel de probleme, se recomandă prezentarea la un consult de specialitate, în vederea stabilirii unui diagnostic adecvat și a unui tratament prompt.
După o anamneză completă, o examinare clinică atentă și efectuarea de către pacient a unor analize de laborator și teste imagistice suplimentare, medicul reumatolog va putea decela cauza durerilor de spate. Deseori, apariția durerii de spate poate fi dată de o întindere musculară, însă există și situații care implică în mod direct coloana vertebrală, precum spondilolistezisul, spondiloza, osteoporoza, spondilita anchilozantă sau tulburările de statică vertebrală.
Spondiloza apare ca urmare a modificărilor produse odată cu înaintarea în vârstă la nivelul vertebrelor și al discurilor intervertebrale și poate fi localizată cervical și lombar. Spondiloza cervicală asociază frecvent dureri de cap, precum cefalee suboccipitală cronică, iar în cea lombară durerea se localizează inferior, la nivelul feselor sau sub formă de sciatică.
Durerile de spate mai pot să apară și în cazul tulburărilor de statică vertebrală, precum cifoza sau scolioza. Astfel de afecțiuni sunt des întâlnite în practica medicală și sunt consecința unor vicii de postură, cum ar fi, de exemplu, o poziție incorectă la birou. De asemenea, atunci când durerea apare în partea toracală sau lombară a coloanei vertebrale și iradiază, e posibil ca aceasta să fie dată de o complicație a osteoporozei. Și spondilita anchilozantă, o afecțiune articulară autoimună, poate provoca durere cronică de spate, la nivel lombar și sacral, dar și anchiloză.
Având în vedere că există multiple cauze care pot duce la apariția durerilor de spate, este indicat să se efectueze un consult reumatologic cât mai repede posibil. Acesta este recomandat pentru toți pacienții, indiferent de vârstă sau de profesie, deoarece obiceiurile nesănătoase pot afecta organismul încă de la o vârstă fragedă.
Reumatologia reprezintă o ramură medicală specializată în investigarea, diagnosticarea și tratarea problemelor musculare, articulare și a bolilor sistemice autoimune, cum ar fi bolile țesutului conjunctiv. Durerile articulare și musculare, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, sindromul Sjögren, vasculitele și osteoporoza sunt doar câteva exemple de boli care pot fi identificate și tratate în mod corespunzător de către reumatologi.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la consulturi de specialitate și la investigații specifice (radiografie, CT și RMN de coloană vertebrală) pentru diagnosticarea corectă a diferitelor afecțiuni reumatologice, dar și pentru stabilirea tratamentului optim pentru fiecare pacient în parte. Atunci când este necesar, pacienții pot beneficia la SANADOR și de consulturi interdisciplinare, de cardiologie, medicină internă, ortopedie, recuperare medicală, neurologie și neurochirurgie. Toate serviciile medicale disponibile la SANADOR sunt asigurate de medici foarte bine pregătiți și cu mare experiență în diagnosticul și tratamentul bolilor reumatologice.