Ce ar trebui să ne îngrijoreze la un nodul mamar nou depistat. „Nu orice formațiune mamară este cancer”

Dr. Cristina Lazăr, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat când și ce ar trebui să ne îngrijoreze atunci când depistăm un nou nodul mamar.
  • Publicat:

Nodulii mamari reprezintă umflături localizate la nivelul sânului, care se resimt diferit față de restul țesutului. Nu întotdeauna reprezintă un pericol, dar Dr. Cristina Lazăr, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat când și ce ar trebui să ne îngrijoreze atunci când depistăm un nou nodul mamar.

Ce ar trebui să facă o femeie atunci când depistează un nou nodul mamar

„Cel mai important este ca pacienta să se prezinte la acel control clinic. Pacienta se prezintă la medic, medicul stabilește prezența unui nodul în sân, iar de aici mai departe urmează niște investigații imagistice. Prima și cea mai simplă ar fi ecografia.

Dacă ecografia depistează un nodul suspect, de exemplu, o formațiune care este neregulată, are un contur șters, retractă țesuturile învecinate, în această situație pacienta va fi trimisă la mamografie. Aceasta din urmă și ea va detecta anumite modificări de malignitate. De exemplu tumora este neregulată, are contur șters, este hipervascularizată, retractă țesuturile din jur. În această situație, cu suspiciunea de cancer mamar, pacienta se întoarce la medicul chirurg care efectuează o puncție biopsie. Puncția biopsie și examenul histopatologic pun diagnosticul de certitudine de cancer și practic sub anestezie locală se recoltează câteva fragmente care vor merge la examen histopatologic.

Dacă acest examen histopatologic și imunohistochimia pun diagnosticul de cancer, pacienta ajunge la medicul oncolog, iar medicul oncolog va stadializa tumora, va cerceta nivelurile de receptor estrogen, receptor de progesteron, statusul HER-2 și în funcție de toate aceste criterii va lua decizia. Ori pacienta merge la intervenție chirurgicală, urmată de terapie oncologică, postoperator chimioterapie, radioterapie, ori pacienta va efectua în primă instanță terapie oncologică, chimioterapie, terapie hormonală și în plan secund intervenția chirurgicală. Dar aceștia sunt pașii pe care fiecare pacientă trebuie să-i urmeze”, a explicat specialistul pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Nodul mamar nu înseamnă neapărat cancer mamar

„Nu orice formațiune mamară este cancer și asta se depistează atât clinic, cât și imagistic. Dacă avem o formațiune care este mai superficială, bine delimitată, încapsulată, mobilă, neaderentă de țesuturi, în această situație și clinic ne dăm seama că este o formațiune benignă. Chiar și în situația aceasta, pacienta efectuează ecografia. Ecografia stabilește niște criterii de benignitate. În schimb, dacă vorbim de un cancer, criteriile vor fi și clinice: tumoră retractabilă, dureroasă, cu tegumente roșii, imobilă sau parțial mobilă, criterii susținute și de investigațiile imagistice”, ne-a explicat Dr. Cristina Lazăr, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Clinic SANADOR.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult