Crampele musculare și durerile de la nivelul picioarelor, disconfortul, senzația de oboseală și chiar mersul șchiopătat provocat de această durere, cunoscut sub denumirea de claudicație, pot indica o afecțiune severă, care poate duce la complicații grave, dacă nu este diagnosticată din timp și tratată corespunzător.
Boala arterială periferică apare atunci când țesuturile de la nivelul membrelor inferioare nu sunt irigate suficient, din cauza îngustării unei artere, ca urmare a depunerii de colesterol și calciu pe pereții vasului de sânge. Factorii de risc pentru această afecțiune sunt vârsta înaintată, fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemia și istoricul familial de boală aterosclerotică la vârste tinere.
Astfel, pacienții cu predispoziție la această boală și mai ales cei care prezintă semne și simptome ale bolii arteriale periferice nu trebuie să întârzie vizita la medic, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător. În formele severe ale acestei afecțiuni, poate apărea necroza, cu necesitatea efectuării unei amputații. De aceea, consultul medical este esențial.
Pentru stabilirea diagnosticul de boală arterială periferică, medicul va realiza o anamneză riguroasă și un examen clinic complet, care vor fi completate cu investigații imagistice avansate, precum ecografie Doppler la nivelul arterelor, angio-CT, angio-RM sau arteriografie periferică, în funcție de indicație. Această ultimă investigație este considerată în prezent standard „de aur” în diagnosticul bolii arteriale periferice.
În funcție de severitatea bolii, tratamentul poate implica modificarea stilului de viață și medicație pentru corecția factorilor de risc, dar și proceduri de revascularizare arterială, în special la pacienții care prezintă claudicație și risc de complicații. Revascularizarea are un rol important în ameliorarea simptomelor, în redarea funcționalității membrului afectat și în îmbunătățirea calității vieții pacientului. Indicația trebuie stabilită de medic atunci când alte metode de tratament nu și-au dovedit eficacitatea.
Modern, intervențiile de revascularizare arterială sunt realizate endovascular, prin proceduri de cardiologie intervențională. Însă, în funcție de caz, pot fi realizate și prin chirurgie vasculară, cu grefon venos, sau prin intervenții hibrid, de chirurgie vasculară și cardiologie intervențională.
În situațiile în care pacienții cu boală arterială periferică au risc ridicat de amputație și de evenimente ischemice cardiovasculare, o opțiune de tratament poate fi aterectomia, o procedură minim invazivă, care urmărește restabilirea circulației normale a sângelui în membrul afectat, prin îndepărtarea plăcilor de colesterol și calciu. Pentru obținerea celor mai bune rezultate, este important ca pacientul să se adreseze unor centre moderne, unde să aibă acces la toate metodele avansate de diagnostic și tratament.
La SANADOR, pacienții au acces la consulturi de specialitate și la investigații specifice, pentru diagnosticarea corectă a bolii arteriale periferice și indicarea celui mai potrivit tratament. Atunci când există indicație pentru tratament de revascularizare, intervențiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții de maximă siguranță, prin chirurgie vasculară sau prin proceduri de cardiologie intervențională, precum aterectomia cu sistemul Jetstream. Acest tip de tratament este efectuat de cardiologi supraspecializați în cardiologie intervențională, cu vastă experiență, în Laboratorul de Cateterism, dotat cu aparatură ultraperformantă, inclusiv cu două angiografe Philips Azurion 7.