Ce boală pot ascunde tusea, răgușeala și regurgitațiile și cum se depistează?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce boală pot ascunde tusea, răgușeala și regurgitațiile și cum se depistează?

Cel mai des, boala de reflux esofagian sau esofagita de reflux se manifestă în forma ei tipică, ușor de recunoscut, prin arsuri gastrice, regurgitații lichide sau alimentare, disfagie, cu sau fără durere, alteori simptomele pot fi derutante – tuse seacă, senzație de nod în gât, durere toracică sau o aparent banală răgușeală. De aceea, controalele medicale periodice la un medic generalist sau specializat în gastroenterologie sunt esențiale pentru depistarea precoce a acestei boli și instituirea unui protocol terapeutic adecvat.

Boala de reflux esofagian are multiple cauze

Afecțiunea este întâlnită atât la copii, cât și la adulți, mai ales la cei care au probleme cu greutatea – persoanele supraponderale sau obeze, la cei care au un orar dezorganizat al meselor și mănâncă seara târziu, la cei care consumă în exces alcool, mâncăruri picante și intens procesate sau la fumători. Dacă este depistată din timp, boala poate fi ameliorată printr-o măsură foarte simplă, care implică schimbarea radicală a stilului de viață.

Investigații în cazul bolii de reflux gastro-esofagian

Pentru un diagnostic prompt și adecvat, specialistul se va baza în primul rând pe o examinare clinică riguroasă și o anamneză corect efectuată. Medicul poate recomanda și o serie de investigații suplimentare – endoscopie digestivă superioară, radiografie cu bariu și monitorizare prin pH-metrie esofagiană cu impedanță pentru 24 de ore. Aceasta din urmă este cea mai performantă investigație pentru diagnosticarea bolii de reflux, fiind recomandată mai ales în cazul unor manifestări clinice atipice, când ajută la excluderea altor afecțiuni cu simptome similare. De asemenea, pH-metria aduce informații importante și în evaluarea bolnavilor refractari la tratamentul medicamentos specific, recomandat de specialist.

Pentru realizarea acestei investigații, medicul introduce un cateter foarte subțire printr-o nară și îl coboară până la nivelul treimii inferioare a esofagului, în funcție de reperul oferit de manometria esofagiană realizată în prealabil. Apoi, cateterul este conectat la un monitor, pe care pacientul îl va purta pe umăr ca o geantă, putând să mănânce așa cum făcea în mod obișnuit.

Ce ajută la ameliorarea simptomelor

Odată stabilit diagnosticul, primul pas în tratamentul bolii de reflux gastroesofagian este adoptarea unui stil de viață sănătos, care implică evitarea consumului de produse excitante, cum sunt cafeaua, ciocolata, grăsimile, menta, alcoolul și băuturile carbogazoase. De asemenea, renunțarea la fumat și la mesele târzii, alături de scăderea în greutate, pot fi de mare ajutor în ameliorarea simptomelor.

Apoi, în funcție de istoricul bolnavului și de severitatea manifestărilor clinice, tratamentul poate fi medicamentos, cu medicație care atenuează secreția acidă a stomacului, sau chirurgical, printr-o operație care se poate face clasic sau minim invaziv.

La SANADOR, pacienții cu simptome de boală de reflux gastroesofagian beneficiază de pH-metrie esofagiană, pentru un diagnostic corect și rapid al afecțiunii. De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR, se realizează intervenții de chirurgia robotică pentru boala de reflux, atunci când există indicație pentru această procedură. Operațiile sunt realizate de o echipă medicală de elită, cu ajutorul celui mai avansat echipament disponibil la ora actuală în lume: sistemul robotic da Vinci Xi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”