Secreția vaginală este secreția glandelor vaginale de la nivelul aparatului genital feminin. Acestea sunt fiziologice, asigurând starea de sănătate a vaginului și protejându-l de infecții. O secreție vaginală normală nu are un miros puternic, neplăcut, este albă sau transparentă, are o consistență mai groasă, este lipicioasă și se simte umedă.
Modificările secreției vaginale pot avea mai multe cauze, de la cele mai simple, cum ar fi etapele ciclului menstrual, viața sexuală activă, sarcina și până la cele mai grave, precum prezența unor infecții.
„Orice femeie are o secreție vaginală între-o cantitate mai mică sau mai mare în funcție de propriul organism. Vorbim de secreții vaginale modificate atunci când își schimbă cantitatea. Și aici ne referim la secreții care deranjează, care se elimină pe parcursul zilei și care creează acea senzație neplăcută de umezeală și de disconfort.
Și aspectul secreției vaginale se poate modifica. Secrețiile pot fi colorate, chiar sangvinolente uneori. Pot fi gălbui, albicioase, maronii, dacă e vorba de o sângerare pe cale vaginală., roșii, dacă vorbim despre o metroragie.
O altă caracteristică a secrețiilor vaginale patologice este disconfortul care vine la pachet cu mărirarea cantității și modificarea aspectului. Disconfortul vaginal este apanajul secrețiilor vaginale ce corespund vaginitelor micotice sau vaginozelor bacteriene., caracterizate printr-un miros neplăcut și prin senzație profundă de disconfort, arsură și mâncărime uneori.
Acestea apar în vaginitele micotice date de ciuperci, micelii, cea mai frecventă fiind candida albicand, dar apar și în infecțiile date de Gardnerella vaginalis. Și gonococul sau trichomonasul pot da secreții modificate. Acestea deranjează și trimit femeile către un control ginecologic” spune dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR, explică modificările secreției vaginale.