Ce investigații medicale sunt recomandate în caz de leșin?

Pentru identificarea rapidă a problemei de sănătate care a dus la leșin, pacienții trebuie să se prezinte la medic pentru consultație și investigații avansate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce investigații medicale sunt recomandate în caz de leșin?
Ce investigații medicale sunt recomandate în caz de leșin?

Sincopa sau leșinul poate să apară din mai multe cauze, inclusiv în urma unor afecțiuni cardiovasculare sau neurologice severe. De aceea, pentru identificarea rapidă a problemei de sănătate care a dus la leșin, pacienții trebuie să se prezinte la medic pentru consultație și investigații avansate, în cel mai scurt timp posibil. După evaluarea într-un compartiment de primiri urgențe și excluderea unor urgențe medicale, precum accidentul vascular cerebral, medicul stabilește următorii pași necesari, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

Pentru a descoperi cauza care a provocat un episod de sincopă, adică pierderea bruscă și de scurtă durată a stării de conștiență, cu revenire spontană, este indicată o consultație la un cardiolog cu expertiză în sincopă, care recomandă analizele și investigațiile necesare pentru fiecare pacient. Sincopa apare în urma scăderii bruște a fluxului de sânge la nivel cerebral, iar acest fenomen poate fi declanșat de mai multe situații. Prin urmare, este esențială o evaluare medicală completă, care trebuie să fie realizată într-un centru medical specializat.

Pe lângă analizele de laborator, care permit identificarea anemiei sau a unor dezechilibre electrolitice, medicul recomandă efectuarea unor investigații specifice, precum testul mesei înclinate, numit și test tilt, care urmărește modul în care organismul reacționează la schimbările de poziție ale corpului, și diferite examinări care evaluează starea de sănătate cardiovasculară.

Acestea includ, în funcție de indicația stabilită de medic, electrocardiogramă, testare cardio-pulmonară de efort, ECG de efort sau Holter ECG, monitorizare cardiacă prin dispozitiv loop recorder, ecografie cardiacă sau alte proceduri avansate, precum RMN sau SPECT-CT cardiac, angio-CT, studii electrofiziologice sau coronarografie.

În anumite situații, evaluarea pacientului care se confruntă cu episoade de sincopă necesită o abordare multidisciplinară, prin consultații de cardiologie și neurologie, iar testele pot include și examinări pentru verificarea funcției sistemului nervos vegetativ, cum este testarea Sudoscan. În acest fel, este identificată din timp cauza care provoacă stări de leșin, iar pacientul poate să urmeze tratamentul necesar, pentru prevenirea complicațiilor.

La Centrul de Sincopă SANADOR, parte a Spitalului Clinic SANADOR, pacienții cu stări de leșin beneficiază de evaluare medicală completă, prin investigații medicale performante, esențiale pentru stabilirea unui diagnostic. Examinările sunt recomandate de medici cardiologi cu expertiză în sincopă și sunt realizate în cele mai bune condiții de confort și de siguranță. Laboratorul de Sincopă SANADOR, unde sunt efectuate diferite investigații specifice, este singurul laborator de sincopă complet din sistemul medical privat din România, conform standardelor internaționale.

În funcție de indicație, la Centrul de Sincopă SANADOR pacienții beneficiază de proceduri avansate, precum studii electrofiziologice, ablație cardiacă și montarea unor dispozitive intracardiace, pentru tratamentul aritmiilor, efectuate în cele mai bune condiții în Laboratorul de Angiografie al Spitalului Clinic SANADOR, dotat cu echipamente de ultimă generație.

Urmărește CSID.ro pe Google News