Ce presupune nașterea naturală și care sunt etapele?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce presupune nașterea naturală și care sunt etapele?

Nașterea naturală sau vaginală este un proces fiziologic normal, prin care fătul este expulzat prin colul uterin și vagin. Nașterea presupune mai multe etape clare, cu o durată care diferă de la o pacientă la alta și de la o situație la alta. Pentru că pot să apară unele complicații în timpul nașterii naturale, este important ca viitoarea mămică să aleagă o maternitate de top, cu dotări moderne, performante și echipă medicală experimentată, gata să intervină la nevoie.

Prima etapă a nașterii – travaliul

Prima etapă a nașterii naturale este travaliul, perioadă în care colul uterin începe să se dilate, pentru a permite trecerea bebelușului. La începutul travaliului, gravida simte contracții neregulate, însă pot trece ore sau chiar zile până când travaliul devine activ. Contracțiile din acest stadiu provoacă disconfort sau chiar durere, dar nu sunt încă foarte puternice. Pacienta trebuie să se hrănească și să se odihnească, pentru a fi pregătită pentru efortul pe care îl presupune nașterea. Băile calde, mișcarea ușoară, exercițiile de respirație și masajul ajută la relaxare.

Anestezia epidurală la naștere

În timp, contracțiile devin mai puternice și regulate, până când colul uterin ajunge la o dilatație de 10 cm, fiind complet deschis, pentru a permite trecerea fătului și nașterea vaginală. În ultima parte a travaliului, care este și cea mai intensă, contracțiile se succed rapid și durează mai mult timp. Medicamentele antialgice sau anestezia epidurală ajută la ameliorarea durerii, dacă nu există contraindicații. Este important ca în timpul travaliului pacienta să fie monitorizată periodic de un medic obstetrician și de o moașă, pentru a primi tot suportul necesar și pentru ca eventualele complicații să fie descoperite din timp.

Epiziotomia – incizie înaintea nașterii

Următoarea etapă, nașterea propriu-zisă, începe din momentul în care colul ajunge la dilatație maximă și se termină cu expulzia fătului. La fel ca în cazul travaliului, etapa nașterii are o durată diferită de la o pacientă la alta și de obicei este mai îndelungată la femeile care se află la prima naștere. Ca să grăbească expulzia și pentru a preveni o ruptură de perineu, medicul poate realiza o epiziotomie, adică o mică incizie, pentru ca bebelușul să poată ieși mai ușor.

Expluzia placentei

Expulzia placentei, ultima etapă a nașterii naturale, durează mai puțin, contracțiile continuă, dar sunt mai reduse ce intensitate. Medicul poate decide administrarea unor medicamente înainte sau după eliminarea placentei, pentru a stimula contracțiile uterine și pentru a reduce sângerarea. Pacienta trebuie să știe că va avea contracții și după expulzia placentei, dar acestea vor fi mai ușor de suportat și sunt normale, pentru că astfel uterul revine la dimensiunea sa normală.

Nașterea în Maternitatea Sanador

La Maternitatea SANADOR, echipa medicală empatică și experimentată, formată din medici obstetricieni, moașe și asistente specializate, este alături de paciente pe toată durata sarcinii și nașterii, pentru ca micuții să vină pe lume în cele mai bune condiții de siguranță și confort. Pacientele pot alege un pachet de naștere complet, pentru a se bucura de toate serviciile medicale necesare înainte, în timpul și după naștere.

Maternitatea SANADOR dispune de 3 săli de naștere dotate cu echipamente de ultimă generație, de rezerve cu rooming-in pentru nou-născuți și de o Secție de neonatologie echipată la standarde înalte. În cazul în care este nevoie de o cezariană în regim de urgență sau dacă apar complicații în timpul nașterii, maternitatea SANADOR beneficiază de suportul unei Secții de terapie intensivă performante, unde pot fi acordare îngrijiri medicale prompte, atât pentru paciente, cât și pentru nou născuți.

Urmărește CSID.ro pe Google News