Alergia la ambrozie este o problemă de sănătate tot mai frecventă, care provoacă simptome care variază de la o persoană la alta. Astfel, unele persoane se confruntă cu disconfort minim, în timp ce altele au simptome severe, care le afectează semnificativ calitatea vieții.
Ambrozia este o plantă invazivă, care, dacă nu este controlată, se extinde rapid. Polenul ei este format din particule minuscule, care, la unele persoane, declanșează reacții alergice, pentru că sistemul imunitar le confundă cu agenți agresori.
Vizita la cabinetul de alergologie este esențială când apar simptome tipice alergiei la ambrozie, ca senzația de mâncărime la nivelul nasului, gâtului și ochilor, lăcrimarea, strănutul și rinoreea.
Dacă medicul stabilește diagnosticul de alergie la ambrozie, pe baza anamnezei, examenului fizic și testului alergologic, este important ca pacientul să urmeze indicațiile acestuia. Netratată corect, alergia la ambrozie are potențial ridicat de a dezvolta complicații severe, ca sinuzita sau suprainfecțiile.
Se recomandă evitarea expunerii la polenul ambroziei, chiar dacă anumite măsuri sunt dificil de pus în practică. Astfel, pe durata sezonului alergiei la ambrozie, din iulie până în septembrie, persoanele afectate trebuie să închidă ferestrele pe timpul zilei și să limiteze deplasările în exteriorul locuinței.
După o perioadă lungă petrecută afară, este important ca hainele și părul să fie spălate, pentru a îndepărta polenul. De asemenea, trebuie evitată uscarea rufelor în aer liber, în special a lenjeriei de pat, pentru că particulele de polen aderă la suprafața acestora.
Durata contactului cu lenjeria de pat este mare, ceea ce crește riscul de declanșare a simptomatologiei și de înrăutățire a afecțiunii.
Alergia la ambrozie necesită tratament adecvat, altfel evoluează rapid către forme severe. Este important ca pacientul să se adreseze medicului, pentru că automedicația crește riscul de complicații. Pot apărea crize de astm, cu simptomatologie specifică: respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, tuse.
Tratamentul este preponderent simptomatic și constă în administrarea de antihistaminice, sub formă de tablete, picături oculare sau spray-uri nazale. Dacă medicul consideră necesar, se administrează și cortizon, sub formă de spray-uri nazale sau, dacă este nevoie, picături oculare. Dacă apar manifestări de astm bronșic, medicul va prescrie medicamente specifice, ca bronhodilatatoare și spray-uri cu cortizon.
Pentru a opri evoluția bolii, singura opțiune este imunoterapia. Cunoscută și ca desensibilizare, aceasta constă în administrarea unor extracte care conțin polen de ambrozie, într-o cantitate tolerabilă. Ca urmare a contactului progresiv cu agentul sensibilizator, organismul se obișnuiește cu polenul și nu mai declanșează reacții imunitare. Extractele se administrează sub formă injectabilă sau pe cale orală.
La SANADOR, pacienții cu alergie la ambrozie au la dispoziție o secție modernă de alergologie, unde beneficiază de consultații oferite de medici experimentați și dedicați. La SANADOR se realizează investigații și teste alergologice de ultimă generație, ca Allergy Explorer (ALEX), care identifică până la 282 de alergeni.
Pacienții cu simptomatologie severă cauzată de alergia la ambrozie se pot adresa și Compartimentului de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic SANADOR. Orice urgență medicală este preluată rapid și tratată adecvat, datorită celor 21 linii de gardă și flotei proprii de ambulanțe.