Chirurgia robotică în ginecologie. „Operațiile devin destul de sigure și au acuratețe foarte mare”

Mai multe detalii despre chirurgia robotică în ginecologie ne-a oferit Dr. Mădălina Comănescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Clinic SANADOR.
  • Publicat:

Chirurgia robotică în ginecologie reprezintă o abordare modernă și minim invazivă utilizată pentru tratarea afecțiunilor ginecologice complexe. Prin intermediul unui sistem robotic, chirurgii pot efectua proceduri precise. Mai multe detalii despre acest subiect ne-a oferit Dr. Mădălina Comănescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Clinic SANADOR.

Afecțiuni ginecologice frecvent tratate prin chirurgia robotică

„Chirurgia robotică reprezintă cea mai recentă tehnică de chirurgie minim invazivă și ea se poate aplica practic în aproape toate afecțiunile ginecologice, fie ele benigne, fie maligne, față de laparoscopie, tocmai pentru că ne oferă niște avantaje atât nouă cât și pacientelor nouă. În primul rând pentru că vedem mai bine, beneficiem de o imagine 3D cu rezoluție înaltă și putem pătrunde astfel prin niște spații foarte înguste. Chirurgia pelvisului este o chirurgie al spațiilor înguste, ca să zic așa și altfel este mult mai ușor pentru noi ca și chirurgi.

În al doilea rând, beneficiem de niște instrumente foarte mici care au un grad de mobilitate foarte mare și care ne ajută foarte mult, depășesc practic laparoscopia prin faptul că cresc foarte mult acces, facem manevre practic pe care nu le putem face prin laparoscopie datorită gradului de mobilitate a instrumentelor. Astfel, operațiile devin destul de sigure și de au acuratețe foarte mare”, a explicat Dr. Mădălina Comănescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Clinic SANADOR.

Limitările chirurgiei robotice

„Limitările chirurgiei robotice sunt în mare ca și pentru chirurgia minim invazivă, când pacientele prezintă o patologie, de exemplu, cardiorespirator. E importantă când au fost operate de foarte multe ori, au multiple cicatrici abdominale și mai ales în sfera oncologică, de exemplu, nu putem folosi chirurgia minim invazivă. În principiu, în neoplaziile sau cancerele ginecologice care sunt depășite și-a dovedit eficacitatea foarte tare în cancerul de endometru. Chirurgia robotică și chirurgia minim invazivă în general, dar de exemplu în stadiile avansate de cancer de col sau în cancerele în afecțiunile maligne ale ovarelor. Cum putem să le rezolvăm? Le rezolvăm clasic, eventual, dar totul are o rezolvare, dar limitele sunt făcute ca să fie depășite”, a spus Dr. Mădălina Comănescu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult