Chirurgia tiroidiană cu monitorizarea nervului laringeu recurent

Am aflat de la Dr. Radu Mihai, chirurg endocrin la Oxford, ce presupune chirurgia tiroidiană cu monitorizarea nervului laringeu recurent.
  • Publicat:

Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture, localizată la nivelul gâtului. Aceasta secretă hormoni care coordonează multe funcții din organism, cum ar fi modul în care corpul utilizează energia, consumul oxigenului și produce căldură, aceștia fiind T4 și T3. Am aflat de la Dr. Radu Mihai, chirurg endocrin la Oxford, ce presupune chirurgia tiroidiană cu monitorizarea nervului laringeu recurent.

Patologii în care este recomandată chirurgia tiroidiană

„Chirurgia tiroidiană este o indicație foarte frecventă pentru endocrinologie. Majoritatea oamenilor se îngrijorează dacă un examen ecografic făcut, întâmplător sau fără nicio motivație semnificativă, demonstrează prezența unui nodul. Jumătate din adulți sau mai mult se presupune că vor avea nodul tiroidian. Deci este foarte probabil că un simplu examen ecografic descoperă un adult tiroidian care dintr-o dată ridică întrebarea dacă va fi nevoie de chirurgie tiroidiană.

A doua posibilitate este ca pacientul sau cineva care examinează să constate că volumul total al glandei tiroide s-a mărit. Se numește gușă cu o glandă tiroidă mărită. La unii este doar o problemă cosmetică la nivelul gâtului, că există o asimetrie sau un aspect neobișnuit. La alții există însă simptome datorate presiunii asupra căilor respiratorii sau cu dificultăți de înghițire. Mai rar în populație este nevoie de chirurgie tiroidiană pentru o glandă care funcționează prea mult. Se numește boala Basedow.

Din nou, o condiție medicală care inițial se tratează cu tablete, poate pentru un an, doi, uneori mai mult, după care, dacă tratamentul medicamentos nu a reușit să controleze situația complet, se indică chirurgia. Proporția cea mai semnificativă ca îngrijorare pentru pacient, dar mai mică ca număr în populație, este cancerul tiroidian.

Se discută foarte mult prezența cancerului tiroidian, ori tratamentul chirurgical este parte foarte important pentru pacienții cu cancer tiroidian”, ne-a explicat Dr. Radu Mihai, chirurg endocrin la Oxford.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult