Complicațiile uzurii dentare și opțiunile de tratament disponibile

  • Publicat:
  • Actualizat:
Complicațiile uzurii dentare și opțiunile de tratament disponibile

Apariția unor șanțuri sau crestături în smalțul dinților, sensibilitatea dentară sau formarea unor margini zimțate, ascuțite, pot fi semne de uzură dentară. Această problemă poate să apară în timp, ca urmare a procesului de îmbătrânire, dar poate fi întâlnită și la persoane tinere. Cele mai frecvente cauze ale uzurii dentare sunt consumul excesiv de alimente acide și băuturi carbogazoase, tehnica greșită de periaj dentar sau bruxismul, manifestat prin încleștarea maxilarului și scrâșnitul dinților, în special noaptea.

Ce complicații apar în cazul dinților uzați

În lipsa tratamentului adecvat, dinții uzați pot duce la complicații serioase, devenind astfel nu doar o problemă estetică, ci și una funcțională. În stadiile avansate, uzura dentară poate provoca dureri de cap, de ceafă și de maxilar, dificultăți de masticație, carii dentare și chiar retracție gingivală, care poate duce la pierderea dinților. Iată de ce controlul stomatologic cel puțin o dată pe an este cea mai bună soluție pentru a descoperi și trata semnele uzurii dentare încă din stadiile incipiente.

Tratamentul uzurii dentare variază în funcție de severitatea afecțiunii și de factorii de risc, precum stilul de viață al pacientului, fiind important ca structura dintelui să fie refăcută și smalțul să fie protejat de o viitoare uzură. De aceea, persoanele care au această problemă din cauza alimentației sau a periajului incorect vor primi de la medicul stomatolog recomandări pentru o igienă dentară corectă și o dietă echilibrată. De asemenea, bruxismul poate fi eliminat prin administrarea unor calmante și prin purtarea unei gutiere specială pe timpul nopții, pentru a proteja dinții.

Când este recomandată reconstrucția dentară

În stadiile mai avansate de uzură dentară, când aspectul și funcționalitatea danturii sunt vizibil afectate, medicul poate recomanda reconstrucția dentară, cu ajutorul fațetelor. În prezent, există o metodă modernă, minim invazivă, care permite refacerea danturii fără să fie necesară șlefuirea dinților: tehnica 3Step. Aceasta este o metodă exclusiv adezivă și reversibilă, care presupune fixarea fațetelor dentare cu un ciment special, fără proceduri agresive asupra dinților și fără să fie nevoie de anestezie.

Tratamentul de reconstrucție 3Step este rapid și implică doar trei vizite la clinica stomatologică. Costurile sunt mai accesibile comparativ cu alte tratamente pentru uzura dentară, iar după numai 2-3 săptămâni de la începerea procedurii, pacientul va obține o dantură perfect simetrică și funcțională. Fațetele sunt realizate personalizat, după un mulaj al danturii pacientului.

Care sunt cei trei pași ai 3Step

După cum spune și denumirea, 3Step este un tratament care se realizează în 3 pași, astfel:

  • Pasul 1 – fixarea unui material provizoriu, din ceară, pentru dinții anteriori superiori, simularea mușcăturii și efectuarea modificărilor necesare;
  • Pasul 2 – modelarea premolarilor și a primului molar și stabilizarea mușcăturii;
  • Pasul 3 – realizarea și cimentarea definitivă a fațetelor palatinale, prin folosirea unui adeziv special, fără anestezie și șlefuirea dinților.

Astfel, în final, persoanele cu dinți tociți vor avea o dantură simetrică și o mușcătură stabilă, însă, în funcție de fiecare pacient în parte, perioada de adaptare poate să dureze aproximativ 6 săptămâni. Din acest motiv, sunt indicate consulturi stomatologice periodice, pentru ajustările necesare.

La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții au acces la tratament de reconstrucție dentară minim invazivă prin tehnica 3Step, care oferă rezultate rapide și de durată. De asemenea, la clinica SANADOR sunt disponibile servicii complete de stomatologie, de la consultație și profilaxie dentară, până la tratamente complexe de chirurgie dento-alveolară, endodonție și parodontologie. După efectuarea tuturor procedurilor necesare pentru tratarea afecțiunilor dentare, pacienții pot beneficia și de servicii de estetică dentară, pentru obținerea unui zâmbet impecabil.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult