Conform estimărilor, între 10 si 15 la sută din populația globului suferă de litiază urinară. Aceasta este de fapt formarea calculilor sau pietrelor la nivelul tractului urinar. Exista anumiți pacienti care fac forme complicate ale bolii.
„Orice e complicat a fost simplu inițial. Ideea este să putem diagnostica afecțiunea sau pacientul să realizeze că are o problemă și să o rezolve în momentul în care este simplu de rezolvat și are efecte mai mici pe termen lung. Dar dacă nu rezolvăm problema, dacă pacientul nu vine și are impresia că autodiagnosticul și autotratamentul rezolvă problema, se înșală amarnic.
Litiaza complicată reprezintă o patologie deosebit de frecventă, mult mai frecventă decât ne imaginăm. Aceasta pentru că litiaza simplă are semne clinice semnificativ mai zgomotoase decât litiaza complicată. O colică renală dată de un calcul de 3 mm provoacă o durere atât de violentă, comparabilă cu durerile nașterii, încât pacientul ajunge la salvare și la spital și nu o uită toată viața.
Ce a provocat această colică renală? O piatră foarte mică, o piatră care nu este complicată și care, tratată sau autoeliminată, nu va duce la complicații.
Există însă calculi precum cel coraliform, care se dezvoltă lent, în rinichi, în ani. De ce spun coraliform? Pentru că seamănă cu un coral. Cavitățile renale au un aspect tridimensional, ca un coral, iar acest calcul seamnă cu un coral pentru că umple cavitățile renale. Dacă aceasta se întâmplă bilateral, e foarte grav pentru că insuficiența renală este clară, iar dacă nu tratăm pacientul, evoluția este spre deces” ne-a declarat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR.
Mai multe informații despre simptomele și terapiile moderne pentru litiaza urinară complicată puteți afla din materailul video realizat cu conf. dr. Marcian Manu!