Invitat în ediția CSID Live din 10 noiembrie, CONF. DR. NICOLAE POIANĂ, medic primar obstetrică-ginecologie, coordonatorul centrului FIV SANADOR, ne-a explicat cum ar trebui să arate stilul de viață atunci când vrem să obținem o sarcină, dar mai ales, cum poate afecta fertilitatea.
„Nimic nu se poate întâmpla normal dacă nu ai un organism sănătos. Plec întotdeauna în această discuție scurtă, de altfel, de la ideea că viața actuală, pe care toți cei din jurul nostru doresc să o trăiască cât mai intens, cât mai mult și cât mai rapid, își pune amprenta evident pe această situație (…) Tinerii nu prea înțeleg treaba asta și este foarte importantă. Și o să explic medical în două vorbe. Coabitare nerestrictivă înseamnă așa: cuplul trebuie să locuiască împreună, să stea împreună. Nu unu la Cluj, unu la Iași sau nu știu unde. Doi- trebuie să aibă cel puțin trei relații intime pe săptămână. Este foarte important, deoarece celulele reproductive nu sunt apte de fertilizare decât circa 48h. Așa că dacă partenera are, să zicem, o ovulație luni și din cauza vieții tumultuoase pe care o trăim cu toții ș.a.m.d. nu au relații intime decât vineri, atunci poate să uite, evident că nu se va întâmpla să apară în luna respectivă o sarcină.
În al doilea rând, obținerea unei sarcini, fertilizarea este o chestie atât de complexă încât, fără să își dea seama, un cuplu cu fertilitate maximă de, să zic aproximativ 25 de ani, să spunem și care îndeplinesc absolut toate condițiile, au șanse de a obține într-un ciclu într-o lună o sarcină de aproximativ 25% chiar dacă respectă regulile astea, pentru că reproducerea umană necesită niște etape și niște pași extrem de sofisticați, care pot fi influențați de mulți factori externi, cum am spus, inclusiv de stres, oboseală”, a explicat Conf. Dr. Nicolae Poiană, medic primar obstetrică-ginecologie, coordonatorul centrului FIV SANADOR.