La ora actuală, multe dintre cazurile de aritmie cardiacă se pot trata prin ablație, o intervenție chirurgicală recomandată pacienților cărora inima le bate prea repede sau prea încet.
Fibrilația atrială este cea mai frecventă aritmie diagnosticată la ora actuală. Peste 33 de milioane de persoane din întreaga lume se confruntă cu aceasta.
„Fibrilația atrială este o tulburare a ritmului cardiac, asociată de obicei cu ritmuri rapide. Acestea presupun anumite riscuri pentru o parte importantă din pacienții cu fibrilație atrială.
Inima noastră are o instalație electrică care asigură o activitate secvențială. Inima este o pompă și ca să fie eficientă, trebuie să fie organizată. Și această instalație electrică a inimii asigură frecvența și funcționarea secvențială a inimii.
Aritmiile sunt probleme ale instalației electrice a inimii care duc fie la ritmuri rare, fie la ritmuri rapide. Fibrilația atrială este cea mai frecventă aritmie supraventriculară în populația generală. Se estimează că unul din 3 europeni va ajunge să facă fibrilație atrială în cursul vieții.
În cazul fibrilației atriale, sunt mai multe tipuri de probleme. În afara ritmului rapid și neregulat, inima pierde activitatea secvențială. Camerele superioare ale inimii, atriile, cu funcție de rezervor, își dezorganizează complet activitatea. Acestea își pierd aproape complet proprietățile contractile.
În fibrilația atrială, apar probleme care vizează calitatea vieții, probleme generate de ritmurile rapide, inadecvate în raport cu necesitatea. Mai mult, apare și riscul de a forma cheaguri în interiorul inimii și de a face accidente vasculare, de obicei cerebrale” spune Radu Vătășescu, conferențiar universitar la UMF Carol Davila, Spitalul Clinic de Urgență București, medic primar cardiologie.
La ora actuală, fibrilația atrială se poate rezolva prin ablație. De asemenea, prin ablație, o procedură minim invazivă, se pot trata tahicardia ventriculară și atrială, flutterul atrial și reintrarea atrio-ventriculară.
Aritmiile sunt însoțite de oboseală, palpitații, dificultăți la respirație și leșin. Cum se pot rezolva prin ablație explică în interviul video conf. univ. dr. Radu Vătășescu, medic primar cardiolog, Sandor.
Dr. Radu Vătășescu deține competențe europene în electrofiziologie intervențională și în pacing, defibrilatoare interne și terapie de resincronizare, metode de terapie pe care le aplică și în cadrul Spitalului Clinic Sanador din București.