Cum a reușit să meargă din nou o femeie cu multiple fracturi ale coloanei vertebrale

Fracturile de coloană pot apărea adesea în urma unor traumatisme severe, precum căderea de la înălțime sau accidentele rutiere.
  • Publicat:
Cum a reușit să meargă din nou o femeie cu multiple fracturi ale coloanei vertebrale
Cum a reușit să meargă din nou o femeie cu multiple fracturi ale coloanei vertebrale

Fracturile de coloană pot apărea adesea în urma unor traumatisme severe, precum căderea de la înălțime sau accidentele rutiere. În unele cazuri, coloana vertebrală poate suferi fracturi cominutive, în care vertebrele se fragmentează, punând presiune asupra măduvei spinării și generând riscul unor sechele permanente, inclusiv paralizia.

Printr-un accident rutier foarte grav a trecut și Raluca, o pacientă în vârstă de 50 de ani, care s-a ales în timpul unei vacanțe cu un traumatism sever vertebro-medular toraco-abdominal, cu multiple fracturi pe mai multe niveluri ale coloanei vertebrale, între T7, L1 și L2. Practic, fiecare dintre cele trei vertebre a fost fracturată în mai multe locuri, iar fragmentele apăsau pe măduva spinării.

Pacienta necesita de urgență o intervenție chirurgicală. Drept urmare, familia a decis mutarea pacientei într-un spital multidisciplinar din București, unde i se puteau acorda cele mai bune îngrijiri medicale. Raluca a ajuns la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul de acest tip din sistemul medical privat din România, unde a fost supusă rapid unei serii de investigații imagistice, printre care și o tomografie totală de coloană, care aveau să confirme diagnosticul. Ulterior a fost internată pe Secția de Neurochirurgie a Spitalului Clinic SANADOR, unde a fost preluată de Dr. Marius Catană, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR și unul dintre medicii cu cea mai mare experiență în chirurgie spinală și în patologia vertebro-medulară din România.

Singurul tratament posibil în cazul Ralucăi era o intervenție foarte complexă. Operația a durat mai bine de patru ore, timp în care regiunile vertebrale afectate au fost fixate iar măduva spinării a fost decomprimată. Deși nu a fost o intervenție ușoară, totul a decurs fără probleme. Ulterior, pacienta a urmat un program de recuperare stabilit de medicul specialist și, treptat, a reușit să își recapete postura și controlul mișcărilor. În prezent, Raluca merge pe jos distanțe din ce în ce mai mari și chiar și-a reluat o parte dintre activitățile pe care le desfășura înainte de accident.

„După operație, domnul doctor a venit să vadă cum mă simt, dacă mă pot ridica. Am reușit să stau în șezut fără dureri și cu control în mișcări, iar la scurt timp după intervenție am început să merg singură cu cadrul. Pentru mine, recuperarea a fost ușoară, rapidă și fără dureri. Domnul doctor Catană demonstrează de fiecare dată că alege cele mai sigure și inovative tehnici în intervențiile chirurgicale extrem de complexe pe care le face!”, povestește pacienta.

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale coloanei vertebrale, inclusiv fracturi vertebrale, tasare vertebrală, leziuni ale măduvei spinării, instabilitatea coloanei vertebrale, hernie de disc și nu numai, au acces la consulturi de specialitate realizate de medici cu experiență, dar și la investigații imagistice avansate, precum RMN 3 Tesla, PET-CT sau CT 128 slice, efectuate cu echipamente ultraperformante, pentru un diagnostic cât mai corect și un tratament corespunzător.

Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, neurochirurgii de la Spitalul Clinic SANADOR operează cu ajutorul unor echipamente performante, de ultimă generație, indispensabile pentru neurochirurgia modernă, precum microscopul operator Zeiss Kinevo 900 și sistemul avansat de neuronavigație Medtronic. Astfel, intervențiile sunt mai puțin invazive, cu rezultate foarte bune pe termen lung.

În cazul unei urgențe chirurgicale, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, care funcționează cu 26 de linii de gardă, inclusiv linie de gardă de neurochirurgie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”