Radioterapia este un tratament recomandat pacienților oncologici, care presupune utilizarea unor doze de radiații controlate asupra zonei tumorale. Dr. Matei Bâră, medic primar radioterapie, șeful departamentului de radioterapie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” cum decurge o cură de radioterapie.
„În primul rând, pacientul trebuie să aibă un diagnostic de certitudine, histopatologic, care să confirme faptul că are o malignitate. După ce se confirmă acest diagnostic, pacientul este trimis la medicul oncolog pentru a efectua anumite investigații imagistice și, de multe ori, histopatologii suplimentare pentru a stabili stadiul bolii efective și în funcție de acest stadiu al bolii se decide tipul de tratament multimodal și secvența multimodală de tratament, în care și radioterapia câteodată are un rol foarte important de jucat.
Dacă vorbim doar de radioterapie, radioterapiile au mai multe vize de tratament, adică putem să vorbim de radioterapie definitivă sau curativă când avem o boală în care nu avem metastaze în restul corpului sau o viză paliativă când avem metastaze și atunci trebuie să tratăm mai degrabă metastazele prezente, care au niște complicații locale decât boala primară. Dar aici depinde foarte mult de la caz la caz, cum se stabilesc numărul ședințelor de radioterapie și mai ales doza de iradiere”, a explicat Dr. Matei Bâră, medic primar radioterapie, șeful departamentului de radioterapie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR
„Da, deci radioterapia este în cadrul secvenței multimodale. Poate să fie de mai multe feluri, adică poate să fie ca singur tratament, cum ar fi de exemplu în cancer de prostată, în cursul unui tratat multimodal.
Și aici putem vorbi când vorbim de un tratament înainte de chimioterapie sau post-intervenție chirurgicală sau, de exemplu, când facem combinație între chimioterapie și radioterapie în anumite boli local avansate. Deci totul depinde de tipul de tumoare, de stadiu bolii și atunci se decide împreună cu medicul chirurg și medicul oncolog care e secvența optimă pentru fiecare pacient în parte”, a explicat Dr. Matei Bâră.
Urmărește interviul integral pentru a afla dacă pacienții ar trebui să se teamă de durere în timpul radioterapiei.