Cum este tratată minim invaziv stenoza aortică

  • Publicat:
Cum este tratată minim invaziv stenoza aortică

Stenoza aortică este o afecțiune a inimii care apare în timp, ca urmare a depunerii de calciu pe valva aortică. Deoarece este o boală progresivă, nu provoacă semne și simptome de la început. De aceea, mulți dintre pacienți nici nu știu că suferă de această boală. Iar de cele mai multe ori, stenoza aortică este descoperită în momentul în care apar manifestările clinice: durere în piept, dificultăți de respirație, amețeală, stare de oboseală, bătăi rapide ale inimii și chiar stare de leșin.

Este foarte important ca pacienții să se prezinte la medic imediat ce observă astfel de semne și simptome, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător. Dacă nu este tratată la timp, stenoza aortică poate da complicații severe, precum edem pulmonar, insuficiență cardiacă, tulburări de ritm cardiac, endocardită infecțioasă și chiar moarte subită.

Tratamentul stenozei aortice depinde de severitatea bolii și poate include, în funcție de caz, modificări ale stilului de viață, monitorizare riguroasă sau intervenție chirurgicală, prin proceduri de cardiologie intervențională sau prin proceduri de chirurgie cardiovasculară clasică sau minim invazivă.

Implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI) este o metodă modernă, minim invazivă, indicată în tratamentul stenozei aortice. Prin această intervenție, implantarea unei proteze valvulare aortice este realizată prin abord endovascular, adică prin cateterism. Tratamentul este indicat pacienților cu stenoză aortică severă, care prezintă manifestări clinice și au nevoie de înlocuirea acestei valvei, dar pentru care riscul unei operații pe cord este prea mare. TAVI mai poate fi utilizată cu succes și ca tratament pentru cazuri de insuficiență aortică.

Procedura TAVI se realizează prin abord arterial femural transcutanat. Astfel, medicul realizează o mică incizie la nivelul arterei femurale comune și, printr-un cateter, introduce un dispozitiv special, la care este atașată proteza valvulară. Aceasta este ghidată până la nivelul valvei aortice, unde este fixată. Valvele aortice artificiale, care înlocuiesc valvele naturale degenerate, pot fi montate pe un balon care le expandează la nivelul inelului aortic sau pot fi autoexpandabile, în funcție de indicația medicală. Odată ce noua valvă a fost montată, medicul retrage dispozitivul din vasul de sânge și face o mică sutură la nivelul inciziei de abord. Fiind o intervenție minim invazivă, recuperarea pacientului este rapidă, iar spitalizarea de scurtă durată.

Pentru obținerea celor mai bune rezultate, pacienții trebuie să se adreseze unor centre medicale specializate, unde să aibă acces la toate metodele moderne de diagnostic și tratament, precum și la o echipă medicală cu experiență în tratamentul stenozei aortice, inclusiv în proceduri de cardiologie intervențională.

Pacienții cu stenoză aortică au acces la Spitalul Clinic SANADOR la toate tipurile de tratament pentru această afecțiune, inclusiv la implantarea transcateter a valvei aortice. Atunci când există indicație pentru o procedură de cardiologie intervențională, cum este TAVI, intervenția are loc în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, dotat cu aparatură și tehnologii de top, inclusiv cu două angiografe Philips Azurion 7, de ultimă generație. Pentru recuperare optimă, pacienții primesc asistență de specialitate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, singura din sistemul medical privat din România acreditată ca secție ATI de categoria I.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”