Oboseala, dificultățile de respirație, durerea toracică, amețeala, pierderea apetitului și scăderea în greutate pot fi manifestări clinice ale stenozei aortice, o afecțiune cardiovasculară care nu trebuie neglijată, pentru că poate duce la complicații severe.
Stenoza aortică este caracterizată de înfundarea sau chiar de blocarea valvei aortice, care permite trecerea sângelui în artera aortă, asigurând astfel circulația normală a sângelui spre restul corpului. Afecțiunea poate fi provocată de malformații congenitale, de depuneri de calciu sau de cicatrizarea valvei aortice, în urma febrei reumatismale. Dacă nu este tratată corect și la timp, stenoza aortică poate provoca insuficiență cardiacă, tulburări de ritm cardiac, edem pulmonar și chiar stop cardio-respirator.
Există mai multe metode de tratament pentru stenoza aortică, cardiologul stabilind care este soluția cea mai potrivită, în funcție de rezultatele investigațiilor (electrocardiogramă, ecocardiografie, scanare CT și examen RMN) și de particularitățile fiecărui pacient. Intervenția chirurgicală pe cord deschis are ca scop, de cele mai multe ori, înlocuirea valvei stenozate cu o proteză valvulară, sau, mai rar, repararea acesteia. Pentru unii pacienți, tratamentul chirurgical prezintă riscuri prea mari, de aceea medicul poate recomanda proceduri de cardiologie intervențională, care implică risc redus de complicații și o recuperare rapidă.
Procedura TAVI (implantarea percutanată transcateter a valvei aortice) este o metodă de tratament minim invazivă, care constă în montarea unei proteze valvulare aortice prin abord endovascular. Intervenția este realizată prin intermediul unui cateter, care este introdus printr-o incizie în artera femurală și avansat până la nivelul inimii. Dimensiunea noii valve este stabilită personalizat, în funcție de particularitățile anatomice ale pacientului, astfel încât aceasta să se potrivească perfect și intervenția să aibă rezultate bune pe termen lung.
Valvuloplastia percutanată cu balon este o altă procedură pentru tratamentul stenozei aortice, care este realizată prin cateterism. Un balon este introdus, prin intermediul unui tub subțire, până la nivelul valvei stenozate, unde este umflat, pentru a lărgi valva. Apoi, balonul este dezumflat și retras. Această procedură este utilizată preponderent la bebeluși și la copii, pentru că la adulți valva are tendința de a se îngusta din nou.
La Spitalul Clinic SANADOR, bolile valvulare pot fi tratate minim invaziv, datorită dotărilor excepționale și echipei medicale foarte bine pregătite. Tratamentul chirurgical este realizat în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, unde funcționează Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă, primul din România acreditat internațional, în care sunt realizate cu succes numeroase operații la inimă și proceduri de cardiologie internațională, unele dintre ele premiere la nivel național. Blocul operator destinat intervențiilor chirurgicale cardiovasculare este primul din România complet digitalizat și conectat la Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară, de asemenea complet digitalizată.
Atunci când este recomandat tratament intervențional pentru bolile valvulare, procedurile se desfășoară în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, singurul care deține două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7, cu ajutorul cărora se pot realiza intervenții complexe pentru diferite afecțiuni cardiovasculare, inclusiv pentru stenoza aortică.