Cum este tratată modern boala arterială periferică?

  • Publicat:
Cum este tratată modern boala arterială periferică?

Boala arterială periferică, cunoscută și sub denumirea de arteriopatie obliterantă sau arterită, apare atunci când arterele, de regulă cele de la nivelul membrelor inferioare, sunt îngustate din cauza depunerilor de colesterol sau de calciu. Ca urmare, sângele nu mai circulă corespunzător, provocând o serie de manifestări clinice, cum ar fi disconfort sau durere la mers, amorțeală la nivelul picioarelor, modificarea culorii tegumentelor și chiar răni care se vindecă greu.

Netratată, boala arterială periferică poate avea complicații severe. De aceea, consultul medical chiar de la primele semne și simptome este esențial pentru stabilirea unui diagnostic corect și a tratamentului corespunzător. În funcție de severitatea bolii și indicația terapeutică stabilită de medic, tratamentul poate include modificarea stilului de viață sau efectuarea unor proceduri de chirurgie vasculară, de cardiologie intervențională sau hibride.

Printr-o intervenție modernă de cardiologie intervențională a trecut și Maria, o pacientă de 80 de ani, diagnosticată cu arteriopatie obliterantă. În cazul său, echipa medicală condusă de Dr. Rodica Niculescu, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR, a optat pentru o aterectomie efectuată cu sistemul Jetstream.

O astfel de tehnologie este utilizată cu succes în tratamentul stenozelor și ocluziilor arteriale periferice, permițând medicului nu doar să distrugă plăcile de calciu sau de colesterol, ci să și aspire fragmentele rezultate. Astfel, acestea nu mai ajung în circulația sanguină, iar riscul de complicații este diminuat considerabil. În plus, fiind o intervenție minim invazivă, este necesară doar o mică incizie pentru abordul endovascular, recuperarea este rapidă, iar durata de spitalizare redusă. În urma acestui tratament minim invaziv, circulația normală a sângelui la nivelul membrului afectat este restabilită, simptomele sunt ameliorare, riscul de complicații este eliminat, iar calitatea vieții pacientului este considerabil îmbunătățită.

„Nu a fost simplu, dar m-am simțit foarte bine după operație și după anestezie. Dr. Rodica Niculescu a fost incredibilă când am cunoscut-o, este foarte prietenoasă, un medic excepțional, calm și pregătit. A vorbit cu mine și mi-a explicat tot ce urmează să facă, m-a încurajat, m-a liniștit și am simțit că nu mai îmi este teamă.”, povestește pacienta.

Pe lângă procedura Jetstream, Maria a avut nevoie și de o angioplastie periferică, intervenție prin care i-a fost montat un stent în artera îngustată. Ambele proceduri au fost realizate de Dr. Rodica Niculescu în același timp operator, finalizându-se cu succes. Recuperarea postoperatorie a fost rapidă, iar în prezent pacienta se simte foarte bine și revine periodic la control.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu arteriopatie obliterantă beneficiază, în funcție de indicația medicală stabilită, de toate metodele de tratament disponibile în prezent. Atunci când este recomandată aterectomia cu sistemul Jetstream, intervenția este realizată în condiții de maximă siguranță în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR. Pentru obținerea celor mai bune rezultate pe termen lung, Laboratorul de Cateterism este dotat cu două angiografe Philips Azurion 7, ultraperformante. Intervențiile sunt realizate de o echipă medicală foarte bine pregătită și cu o vastă experiență în tratamentul endovascular al bolii arteriale periferice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian