Fibromul uterin este o afecțiune frecvent întâlnită la femeile până în 50 de ani. Chiar dacă este o tumoră benignă, un fibrom uterin nu trebuie neglijat, acesta necesitând o monitorizare riguroasă și constantă, prin consultații ginecologice și investigații medicale periodice.
Acest tip de tumoră uterină apare atunci când țesutul muscular și conjunctiv al uterului crește anormal de mult, cauza nefiind pe deplin cunoscută. Tulburările hormonale, însă, cresc riscul apariției fibromului uterin. Atunci când este de dimensiuni mici, tumora nu produce semne și simptome, însă în unele cazuri, când fibromul este mai mare, manifestările clinice pot afecta calitatea vieții pacientei.
Astfel, pacienta se poate confrunta cu metroragie, cu menstruații foarte abundente și prelungite, cu durere abdominală sau de spate, durere în timpul contactului sexual, urinări frecvente sau scurgeri vaginale anormale.
În cazul hemoragiilor puternice produse de fibromul uterin, pot apărea complicații severe, precum anemia și implicațiile acesteia, iar depistarea unui fibrom uterin la gravide poate crește riscul de avort spontan sau de naștere prematură. Alteori, fibromul poate fi o cauză de infertilitate.
Consultul periodic la medicul ginecolog și efectuarea unor investigații de rutină contribuie semnificativ la diagnosticarea din timp a fibromului uterin, înainte ca acesta să provoace semne și simptome. În funcție de severitate, medicul poate recomanda doar monitorizare atentă, cu efectuarea periodică a unei ecografii transvaginale, tratament medicamentos pentru ameliorarea simptomelor sau intervenție chirurgicală.
Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, operațiile pot fi realizate atât clasic, prin abord deschis, cât și minim invaziv, prin laparoscopie sau prin chirurgie robotică, sau pe cale vaginală. Spre deosebire de chirurgia clasică, operațiile minim invazive au o serie de avantaje pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, recuperare mult mai rapidă și spitalizare de scurtă durată.
În funcție de specificul fiecărui caz în parte, tratamentul chirurgical poate implica diferite proceduri chirurgicale, precum miomectomie abdominală, în cazul fibroamelor uterine multiple de mari dimensiuni, localizate în profunzime, sau intervenție de histerectomie, care înseamnă îndepărtarea în totalitate a uterului.
În alte situații, medicul poate recomanda o procedură endovasculară de embolizare a fibromului uterin. Pentru obținerea celor mai bune rezultate, este important ca pacientele să opteze pentru centre medicale specializate, unde să aibă acces la diferite metodele moderne de diagnostic și tratament.
La SANADOR, pacientele au acces la consultații de specialitate și la investigații medicale specifice, pentru diagnosticul corect al fibromului uterin și al altor afecțiuni ginecologice. Tratamentul este întotdeauna individualizat, în funcție de nevoile fiecărei paciente în parte. Intervențiile chirurgicale, atunci când sunt indicate, sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR de chirurgi experimentați, într-un bloc operator foarte bine dotat, cu sprijinul specialiștilor din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.
Intervențiile chirurgicale robotice sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR cu ajutorul sistemului robotic chirurgical da Vinci Xi, unul dintre cele mai performante modele existente în acest moment. Atunci când există recomandare pentru embolizare uterină, procedura se desfășoară în Laboratorul de Angiografie din Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu echipamente de ultimă generație, inclusiv două angiografe Phillips Azurion 7.