Scăderea inexplicabilă în greutate și oboseala, prezența sângelui în urină (hematuria), eliminarea dificilă a urinei (disuria) și urinările frecvente sunt simptome frecvente ale afecțiunilor urologice maligne, printre care se numără și cancerul de prostată, de rinichi sau cancerul de vezică urinară.
De aceea, de îndată ce apar astfel de semne și simptome, specialiștii recomandă efectuarea unui control urologic, pentru un diagnostic prompt și instituirea urgentă a unui tratament adecvat.
Odată stabilit diagnosticul, în alegerea tratamentului pentru un anumit tip de cancer urologic trebuie ținut cont de stadiul în care a fost depistat, de prezența comorbidităților și de starea generală a pacientului. La fel cum se întâmplă în cazul multor tipuri de cancer, și în cele urologice șansele de vindecare cresc atunci când sunt descoperite în stadiile timpurii și când se începe un tratament complex, integrat, stabilit preferabil de o comisie oncologică multidisciplinară.
Acesta poate include tratament chirurgical, chimioterapie, radioterapie, într-o anumită ordine și în diverse asocieri.
Partea bună este că progresul tehnologic a avut un impact semnificativ asupra chirurgiei urologice, sporind șansele de succes ale intervențiilor și îmbunătățind recuperarea pacientului după operație.
Una dintre cele mai avansate tehnici de tratament chirurgical este chirurgia robotică. Aceasta implică utilizarea unei console prin care chirurgul controlează brațele robotului, oferindu-i acces vizual în câmpul operator și efectuând incizii cu o precizie fără egal.
Folosirea chirurgiei robotice în urologie implică proceduri delicate și de succes, cu multiple beneficii pentru pacient:
Prostatectomia radicală se poate efectua cu ajutorul chirurgiei robotice, fiind considerată opțiunea de elecție în tratarea cancerului de prostată localizat sau local avansat, având rezultate excelente în comparație cu tehnica clasică sau chiar și cu cea laparoscopică.
De asemenea, tot cu ajutorul chirurgiei robotice, se mai pot efectua, când există indicații în acest sens, și cistectomii parțiale sau totale în cancere de vezică urinară. În cistectomia radicală, se pot extirpa și nodulii limfatici din apropiere. La bărbați, intervenția poate include și excizia prostatei și a veziculelor seminale, iar la femei se mai pot îndepărta uterul, ovarele și o parte din vagin.
Tehnologia robotică este utilizată și în nefrectomii, fie parțiale, fie totale, în funcție de extinderea tumorii renale. Astfel, tumorile limitate la rinichi pot fi îndepărtate rapid și eficient cu ajutorul robotului, respectându-se marginile de siguranță oncologică și realizându-se reconstrucția rinichiului. Pentru tumori avansate, se recurge la nefrectomie radicală.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie robotică se realizează cu ajutorul unui sistem robotic de ultimă generație: echipamentul robotic da Vinci Xi.
Pentru bolnavii care suferă de cancer de prostată, dar doar după o atentă selectare a cazurilor, chirurgia robotică este indicată ca primă intenție în prostatectomia radicală.
Printre intervențiile robotice urologice care se efectuează frecvent la SANADOR, se numără și intervențiile chirurgicale din spectrul chirurgiei urologice oncologice, dar și al chirurgiei urologice reconstructive.