Cum se diagnostichează osteoporoza?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se diagnostichează osteoporoza?

Osteoporoza este o boală care afectează ireversibil țesutul osos, prin demineralizarea osoasă. Afecțiunea evoluează silențios, adesea prima manifestare fiind direct producerea unei fracturi. Pacientele de sex feminin sunt mai predispuse la osteoporoză după instalarea menopauzei, prin scăderea nivelului de estrogen, hormon care ajută la menținerea densității osoase normale. În cazul bărbaților, osteoporoza poate apărea pe fondul deficitului de testosteron.

Osteoporoza afectează cel mai adesea articulația șoldului, dar și vertebrele, articulația pumnului și articulațiile interfalangiene. Osteoporoza are un impact major asupra sănătății, reduce semnificativ calitatea vieții pacientului și tocmai din acest motiv diagnosticarea timpurie este deosebit de importantă.

Diagnosticarea osteoporozei se poate face cu ajutorul osteodensitometriei: se măsoară densitatea minerală osoasă cu ajutorul unui aparat care folosește o tehnică imagistica numită absorbțiometrie cu energie duală cu raze X (DEXA). Acesta arată dacă oasele au o densitate normală, o densitate scăzută (osteopenie) sau osteoporoză.

Prin DEXA, putem estima riscul de fractură în viitor, precum și monitorizarea densității osoase și a tratamentului antiosteoporotic.

Osteodensitometria este cea mai precisă metodă de investigare imagistică pentru stabilirea diagnosticului de osteoporoză, de estimare a riscului de fracturi osoase și de monitorizare a răspunsului la tratament. Investigația este complet neinvazivă, nedureroasă, iradierea este extrem de redusă și nu este necesară o pregătire în prealabil. Rezultatul procedurii se obține rapid, imediat după efectuarea investigației.

Măsurarea densității osoase este indicată în următoarele situații:

  • Femei cu vârsta peste 65 de ani;
  • Femei postmenopauză cu factori de risc pentru scăderea densității minerale osoase (greutate corporală mică, fractură prevalentă, medicație la risc, patologie asociată cu scădere de masă osoasă);
  • Femei în timpul tranziției la menopauză cu factori de risc pentru fractură;
  • Bărbați cu vârsta peste 70 de ani;
  • Bărbați cu vârsta sub 70 de ani și factori de risc pentru scăderea densității osoase;
  • Adulți de orice vârstă cu fracturi de fragilitate;
  • Pentru monitorizarea pacienților aflați deja în tratament antiosteoporotic sau înaintea inițierii unui astfel de tratament la pacienții la care este evidentă pierderea de masă osoasă.

La SANADOR, osteodensitometria se realizează cu ajutorul echipamentului GE Lunar Prodigy, dotat cu un soft ultraperformant – Advanced Hip Assessment (AHA), care calculează o serie de parametri importanți pentru riscul de fractură.

Pacienții cu risc crescut de a dezvolta osteoporoza pot apela cu încredere la medicii reumatologi și endocrinologi de la SANADOR, pentru depistarea timpurie a osteoporozei și, în cazul unui diagnostic pozitiv, pentru inițierea tratamentului de consolidare a masei osoase.

Ziua mondială a osteoporozei, marcată anual la 20 octombrie, este dedicată creșterii gradului de conștientizare asupra prevenției, diagnosticării și tratamentului osteoporozei, cu accent pe impactul sever al fracturilor osoase cauzate de osteoporoză asupra calității vieții.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult