Cum se manifestă o boală dureroasă, care poate duce la infertilitate

În endometrioză, țesutul endometrial se dezvoltă în afara uterului, la nivelul trompelor uterine, al ovarelor sau al altor organe pelvine și poate să producă inflamație și diferite complicații.
  • Publicat:
Cum se manifestă o boală dureroasă, care poate duce la infertilitate
Cum se manifestă o boală dureroasă, care poate duce la infertilitate

Manifestări clinice precum durerea pelvină severă, menstruațiile abundente și dureroase și balonarea pot indica instalarea endometriozei, o afecțiune care poate duce la infertilitate. Endometrul, mucoasa care căptușește uterul, are un rol vital în a primi și a menține o posibilă sarcină. Aceasta se îngroașă în prima parte a ciclului menstrual și pregătește uterul pentru o posibilă sarcină, iar dacă nu se produce implantarea, endometrul se subțiază, stratul superficial eliminându-se cu menstruația.

În endometrioză, țesutul endometrial se dezvoltă în afara uterului, la nivelul trompelor uterine, al ovarelor sau al altor organe pelvine și poate să producă inflamație și diferite complicații. Cel mai supărător simptom este durerea pelvină, care are un impact semnificativ asupra calității vieții, perturbând desfășurarea activităților de zi cu zi.

De obicei, durerea este corelată cu sângerările menstruale, însă poate să apară și independent de acestea. La femeile care suferă de endometrioză, menstruațiile sunt extrem de dureroase, neregulate și abundente. De asemenea, pacientele se pot confrunta cu alte manifestări clinice severe, precum durere intensă în timpul sau după contactul sexual, durere la urinare sau la defecație, balonare, greață și vărsături.

Incapacitatea de a rămâne însărcinată sau de a duce sarcina la termen se numără printre complicațiile frecvente ale endometriozei. Tratamentul este stabilit în funcție de severitatea simptomelor și de dorința pacientei de a rămâne însărcinată.

Analgezicele și antiinflamatoarele ajută pe termen scurt în gestionarea durerii, însă nu vindecă boala. Un alt tip de tratament pentru fluctuațiile hormonale este cel contraceptiv, cu pastile sau cu dispozitive intrauterine, dar acesta influențează ovulația și astfel fac imposibilă o posibilă sarcină.

Atunci când endometrioza este avansată, iar simptomatologia nu a fost ameliorată prin terapii conservatoare și există diagnosticul de infertilitate, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală. În funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacientă în parte, operația poate fi realizată prin abord clasic, deschis, sau minim invaziv – prin laparoscopie sau printr-o intervenție de chirurgie robotică.

La SANADOR, diagnosticul este stabilit prin investigații imagistice avansate, precum RMN 3 Tesla cu protocol pentru endometrioză. Intervențiile chirurgicale pentru tratamentul endometriozei sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR într-un bloc operator bine dotat, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Tratamentul chirurgical este realizat prin metode minim invazive ori de câte ori este posibil acest lucru, intervențiile de chirurgie robotică ginecologică fiind realizate cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi, unul dintre cele mai avansate modele disponibile în prezent. Tratamentul minim invaziv al endometriozei permite o recuperare mai rapidă, implică mai puține zile de spitalizare, cicatrice reduse și o siguranță sporită.

De asemenea, pacientele cu afecțiuni ginecologice au acces la Spitalul Clinic SANADOR și la alte tipuri de intervenții de diagnostic și tratament, precum o histeroscopie. Procedura permite identificarea și tratarea unor afecțiuni, precum polipi endometriali, malformații uterine sau fibroame uterine.

Urmărește CSID.ro pe Google News