Cancerul de col uterin evoluează de obicei lent, pe parcursul mai multor ani, astfel încât poate fi descoperit din timp, încă din fazele incipiente, prin intermediul unor teste speciale pentru screening, cum este testul Babeș-Papanicolau, care poate fi efectuat în timpul unui consult ginecologic de rutină.
Pe baza rezultatelor, medicul poate decide care sunt pașii următori, necesari pentru confirmarea diagnosticului și inițierea tratamentului corespunzător.
Planul de tratament va fi stabilit în funcție de localizarea tumorii, de stadiul în care a fost identificată, de eventualele comorbidități și de starea generală de sănătate a pacientei.
Cazurile complexe de cancer sunt analizate de o Comisie Oncologică Multidisciplinară (Tumor Board), formată din medici de specialități diferite, care vor verifica toate rezultatele, se vor sfătui între ei și vor alege cea mai bună variantă de tratament.
De regulă, tratamentul cancerului cervical include intervenție chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie, într-o anumită ordine și în diverse combinații. Tratamentul chirurgical se poate realiza prin conizație, când se înlătură doar un fragment din colul uterin, prin trahelectomie, când se îndepărtează complet colul, sau prin histerectomie, când se extirpă colul, uterul, anexele, o porțiune din vagin și ganglionii sateliți.
Astfel de intervenții se pot efectua clasic sau minim invaziv – laparoscopic sau robotic, iar folosirea chirurgiei robotice în ginecologie are multiple avantaje pentru pacientă: recuperare rapidă, spitalizare de scurtă durată și risc redus de complicații. Chirurgia robotică poate ajuta mult inclusiv la realizarea de limfadenectomii, mai greu de efectuat prin operația clasică sau chiar și prin laparoscopie, din cauza particularităților anatomice ale pelvisului.
Brahiterapia sau radioterapia internă este o altă tehnică terapeutică modernă recomandată pentru tratarea cancerelor ginecologice, inclusiv pentru cancerul de col uterin. Această metodă implică utilizarea implanturilor radioactive pentru a direcționa radiațiile direct către țesuturile afectate, cu o precizie extrem de mare, în timp ce protejează țesuturile sănătoase din jur.
Radioterapia internă reprezintă prima opțiune în tratarea cancerelor de col uterin incipiente, însă poate fi folosită și în cazurile avansate ale acestei afecțiuni, în absența metastazelor, în combinație cu radioterapia externă. Acest duo terapeutic are scopul de a eficientiza distrugerea țesutului tumoral, administrând o doză concentrată de radiații cu o precizie direcționată.
Eficiența acesteia în gestionarea cancerului cervical este notabilă, furnizând șanse semnificative de recuperare, însoțite de un nivel scăzut de efecte secundare. Rezultatele sunt rapide, disconfortul este minimal, iar probabilitatea apariției unor reacții adverse este redusă la minimum.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu cancer de col uterin pot beneficia de intervenții chirurgicale efectuate de medici empatici și bine pregătiți, realizate clasic, laparoscopic și robotic, de la caz la caz.
La SANADOR, intervențiile de chirurgie robotică sunt efectuate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat echipament de chirurgie robotică existent la ora actuală în lume. De asemenea, la Centrul de Oncologie SANADOR, brahiterapia poate fi efectuată cu un echipament de ultimă generație: Varian GammaMedPlus iX. Procedurile de brahiterapie se desfășoară în regim de spitalizare de o zi, după care pacientele pot reveni la rutina zilnică.