Pentru ca spitalele să se poată concentra pe pacienţii infectaţi cu COVID-19 şi pentru a limita răspândirea virusului, autorităţile au interzis consulturile medicale sau intervenţiile chirurgicale care nu reprezintă o urgenţă. Prin urmare, merg la spital sau sunt operaţi doar pacienţii a căror viaţă este pusă în pericol dacă nu se intervine printr-un act medical imediat.
În urgenţele chirurgicale contează ca pacientul să fie adus cât mai repede la spital şi sunt extrem de importante diagnosticul rapid, dar şi experienţa şi profesionalismul echipei de medici care intervin – de la medicul chirurg, la cei care realizează testele imagistice şi analizele de laborator şi până la anestezist.
O urgenţă chirurgicală înseamnă o modificare a stării generale de sănătate, cu o serie de simptome ce necesită consult şi investigaţii de urgenţă. În această situaţie se încadrează pacienţii cu arsuri termice sau electrice severe, cei cu plăgi cu hemoragii active, persoanele in stare comatoasă sau cu nivel scăzut de conştienţă, persoanele cu dificultate serioasă în respiraţie, pacienţii slăbiţi cu durere toracică şi greaţă, gravidele care şi-au pierdut cunoştinţa, au convulsii sau au o hemoragie puternică, persoanele care au avut parte de căderi de la înălţimi mari (peste 4 metri) sau alte accidente, fracturi de membre superioare sau inferioare, traumatisme craniene severe, AVC, cu dureri toracice specifice infarctului miocardic, şi nu in ultimul rând, cu durere abdominală importantă, acompaniată de vărsături repetate şi febră sau oprirea tranzitului intestinal pentru gaze si materii fecale de mai multe zile.
Simptomele urgenţelor trebuie rapid identificate şi printre acestea se numără episoadele de convulsii, pierderea cunoştinţei, hemoragiile puternice, febra mare, durerile în piept sau cele abdominale, vărsăturile în jet, apariţia sângelui în vomă, scaun, salivă. Toate acestea sunt indicii importante pentru cadrele medicale care preiau cazurile. În astfel de situaţii, viteza răspunsului, diagnosticarea corectă şi rapidă, dar şi intervenţiile chirurgicale de urgenţă pot salva vieţi.
Pentru ca sănătatea persoanelor care se confruntă cu urgenţe chirurgicale să se recupereze rapid, este important ca pacienţii să meargă în centre în care să găsească medici specializaţi, dar şi aparatură care să poată ajuta la diagnosticarea rapidă a cazurilor.
Un astfel de centru este Serviciul de urgenţă al Spitalului Clinic Sanador (Departamentul CPU/Ambulanţă) care are în componenţă:
-Compartimentul de Primiri Urgente (CPU) adulţi şi copii;
-Serviciul de ambulanţă care acordă asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească în Bucureşti şi judeţul Ilfov (dispecerat propriu: (021).9699 – disponibil 24/24).
Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) îşi desfăşoară activitatea cu personal specializat în acordarea asistenţei medicale de urgenţă (medici de medicină de urgenţă şi asistenţi medicali) şi este deservit de o platformă investigaţională completă, accesibilă 24 de ore din 24, care are un rol determinant în stabilirea rapidă a diagnosticului şi a conduitei terapeutice pentru pacienţii evaluaţi. Toate facilităţile de investigaţie paraclinică se află grupate în imediata vecinătate a CPU, ceea ce contribuie la reducerea timpului de staţionare a pacienţilor.
Serviciul de ambulanţă Sanador deţine flotă proprie de ambulanţe disponibile, echipate la cele mai înalte standarde. Ambulanţele sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie (monitor – defibrilator, electrocardiograf, pulsoximetru portabil, glucometru, aparat de ventilaţie mecanică, aspirator de secreţii portabil şi fix, injectomate) şi sunt deservite de personal competent în acordarea asistenţei medicale de urgenţă prespitaliceşti (medici, asistenţi, ambulanţieri).
În cadrul Spitalului Clinic Sanador sunt disponibile şi 18 linii de gardă 24/24H: cardiologie, neurologie, medicina internă, obstetrică-ginecologie, anestezie şi terapie intensivă (ATI), anestezie şi terapie intensivă pentru chirurgie cardiovasculară (ATI CCV), neonatologie, pediatrie, chirurgie generală, gastroenterologie, rezonantă magnetiă (RMN), computer tomografie (CT), ecografie, radiologie convenţională, laborator de analize medicale, medicină de urgenţă, cardiologie intervenţională şi oncologie medicală.