Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femeile din România. Din fericire, dacă este diagnosticat precoce, poate fi vindecat. Controalele periodice la medic și efectuarea investigațiilor de screening sunt esențiale pentru a depista un cancer la sân chiar din stadii incipiente. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important ca pacientele să se adreseze unor centre specializate, în care să aibă acces la toate investigațiile necesare, dar și la cel mai potrivit tratament, în funcție de caz.
Ecografia de sân, care trebuie efectuată o dată pe an, este una dintre cele mai rapide metode atât de screening, cât și de diagnostic pentru afecțiunile mamare, inclusiv pentru cancerul mamar. De regulă, medicii recomandă ecografia mamară femeilor tinere, cu vârsta până în 40 de ani. Ulterior, femeile au indicație pentru mamografie, aceasta fiind, de altfel, și cea mai performantă investigație destinată screeningului și diagnosticului cancerului de sân. Chiar și în lipsa semnelor și simptomelor, mamografia permite identificarea chiar și a unor leziuni foarte mici, ce nu pot fi observate prin alte metode.
În cazul în care se observă că ceva nu este în regulă, medicul va recomanda pacientei investigații suplimentare, mai avansate, pentru un diagnostic corect: examinare prin rezonanță magnetică a sânilor și biopsie mamară. Atunci când există o suspiciune de cancer la sân, investigația RMN mamar are un rol important în stabilirea stadiului bolii, iar puncția mamară arată cu exactitate dacă leziunea este malignă sau benignă. Mostra de țesut prelevată de la nivelul sânului afectat este trimisă în laborator pentru examen histopatologic și imunohistochimic.
La SANADOR, pacientele au acces la consultații de specialitate, oferite de medici senologi foarte bine pregătiți și cu vastă experiență în diagnosticul și tratamentul cancerului de sân și la toate investigațiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect. Femeile care aleg serviciile SANADOR beneficiază de ecografii mamare efectuate cu echipamente ultraperformante și de mamografii digitale 3D cu tomosinteză realizate cu unul dintre cele mai performante sisteme de mamografie – Selenia Dimensions 3D Hologic, care permite obținerea de rezultate superioare mamografiei digitale convenționale. De asemenea, examinarea prin rezonanță magnetică a sânului se realizează la SANADOR cu ajutorul unor echipamente RMN moderne, cu putere 3 Tesla. Spre deosebire de RMN convențional, echipamentele RMN 3 Tesla au o putere mai mare, astfel că furnizează imagini detaliate, într-un interval scurt.
Atunci când există indicație pentru biopsie mamară, procedura este realizată la Spitalul Clinic SANADOR în condiții de maximă siguranță, cu sprijinul unui medic specializat în anestezie și terapie intensivă. Fragmentul de țesut prelevat este trimis ulterior pentru analiză microscopică în Laboratorul de Anatomie Patologică de la SANADOR, care este foarte bine dotat.