Cum se tratează modern cel mai frecvent tip de cancer din România

  • Publicat:
Cum se tratează modern cel mai frecvent tip de cancer din România

Cancerul colorectal este o problemă majoră de sănătate în România, fiind cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat, de cele mai multe ori în stadii avansate. Deși poate apărea oricând pe parcursul vieții, este mai des întâlnit la persoanele peste 50 de ani.

 

Punctul de pornire al acestei afecțiuni este dat de apariția polipilor colonici, care, inițial, sunt mici și benigni, dar care pot evolua în timp în cancer. În fazele timpurii, un cancer de colon nu provoacă semne și simptome evidente. De aceea, controalele medicale și efectuarea unor analize periodice, precum și a testelor de screening, au un rol important în identificarea din timp a polipilor colonici sau a cancerului colorectal. Cea mai eficientă metodă de screening și diagnostic pentru această afecțiune este colonoscopia.

Odată confirmat diagnosticul de cancer de colon, se trece la elaborarea planului terapeutic. Pentru obținerea celor mai bune rezultate, pacientul trebuie să se adreseze unui centru medical specializat, care să îi asigure acces la toate serviciile necesare diagnosticării și tratării bolii. Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru privat din România dedicat diagnosticării și tratamentului cancerului, asigură pacienților cu cancer colorectal o gamă completă de servicii medicale integrate, incluzând diagnosticul și tratamentul afecțiunii, dar și monitorizarea pe termen lung.

 

Similar altor tipuri de cancer, tratamentul cancerului de colon este unul multimodal și implică abordarea într-o echipă multidisciplinară. La SANADOR, decizia terapeutică cea mai potrivită pentru fiecare pacient în parte este luată în Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), formată din medici din diferite specialități – oncologi, radiologi, chirurgi, anatomopatologi, dar și din alte specialități, în funcție de caz.

 

 

Pentru tratarea acestui tip de cancer, opțiunile terapeutice includ intervenția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia. Ordonarea și programarea acestor proceduri se bazează pe protocoale stabilite la nivel global de către specialiști în domeniu, ținând cont de stadiul bolii, comorbidități și vârsta pacientului.

 

Oncologia medicală și radioterapia au înregistrat progrese semnificative, însă chirurgia oncologică rămâne fundamentul tratamentului pentru această formă de cancer, fiind singura metodă care are capacitatea de a vindeca majoritatea cancerelor solide. Intervenția chirurgicală are drept scop îndepărtarea tumorii și, în funcție de evoluția bolii, a structurilor anatomice afectate. Astfel, chirurgul poate opta pentru hemicolectomie dreaptă sau stângă, rezecție rectosigomoidiană sau exenterație pelvină totală. Aceasta din urmă este singura soluție care poate oferi șanse de supraviețuire în cazul cancerelor pelvine aflate în faze avansate.

 

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care au indicație pentru tratamentul chirurgical al cancerului colorectal pot beneficia de o gamă completă de intervenții, prin abord clasic, deschis, dar și minim invaziv, atunci când există indicație în acest sens. Intervențiile sunt realizate de medici cu pregătire în centre internaționale de referință și cu vastă experiență, cu ajutorul unor echipamente medicale ultraperformante și tehnologii avansate. Ori de câte ori este posibil, operațiile sunt realizate minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau robotică, cu avantaje multiple pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată.

 

Intervențiile de chirurgie robotică sunt efectuate cu ajutorul echipamentului robotic da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical existent în prezent în lume, care permite rezecții precise, respectând marginile de siguranță oncologică și protejând țesuturile sănătoase din apropiere.

 

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la toate tipurile de tratamente oncologice existente, beneficiind de cele mai avansate tehnici de radioterapie, inclusiv radioterapie externă, stereotaxie și brahiterapie. Pentru radioterapie, Centrul Oncologic SANADOR este echipat cu acceleratoare liniare de ultimă generație, cum ar fi TrueBeam și Varian TrueBeam STx High Definition, pentru radioterapie externă, precum și Varian GammaMedPlus iX pentru brahiterapie, asigurând o precizie sporită în iradiere și minimalizând efectele adverse asupra țesuturilor sănătoase. În plus, Centrul Oncologic SANADOR dispune de facilități pentru administrarea chimioterapiei în regim de spitalizare de zi, asigurând sprijin complet pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News