Dacă ați obținut o sarcină prin fertilizare in vitro, urmează perioada de monitorizare a sarcinii. După confirmarea acesteia, medicul va recomanda o serie de teste și analize.
“O sarcină obținută prin fertilizare in vitro se confirmă la fel ca o sarcină obținută spontan, prin dozarea de Beta HCG. Se recomandă a nu fi făcută mai devreme de ziua 8, conform embriotransferului. La fel ca la o sarcină normală, dublarea valorii acestuia reprezintă dovada evoluției sarcinii. A doua metodă este cea ecografică prin care se evidențiază sacul gestațional, poziția lui, localizarea, implantarea și embrionul cu activitate cardiacă ritmică.
Încă de la debut, sarcina obținută prin FIV se diferențiază prin faptul că există necesitatea menținerii unui tratament de susținere hormonală care, conform recomandării medicului, va fi oprit mai devreme sau mai târziu sau poate fi menținut până la 12 săptămâni. Pentru că prima parte a procesului a fost stimularea ovariană, va trebui identificat riscul pacientei în cazul în care a suferit un sindrom de hiperstimulare ovariană. Riscul se poate păstra până la câteva săptămâni, chiar și în momentul în care a fost confirmată sarcina. Alte particularități în monitorizarea incipientă a sarcinii nu sunt.
Sarcina obținută prin FIV nu diferă de o sarcină obținută normal astfel că deja de la 7, 8 săptămâni, gravida poate fi îndrumată către un obstetrician pentru urmărire și monitorizare” ne-a declarat dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul SANADOR, într-un interviu realizat în cadrul Centrului FIV SANADOR.
Mai multe informații despre monitorizarea sarcinii cu FIV puteți afla din materialul video!